Sokan a kalóriaszámlálós diétákra esküsznek. Mindent esznek, de mindenből csak keveset. Így a bevitt kalóriák száma a normál tartományon belül maradhat, és mégsem vonnak meg maguktól semmit, amit megkívánnak. Létezik néhány apró trükk, amivel még csökkenthetjük a bevitt kalóriák értékét. Nem nagy dolgokra kell gondolni, csak egy picit jobban oda kell figyelnünk az üzletben, hogy mit veszünk le a polcokról. Ilyen trükk például, hogy ne a 2,8%-os tejet vásároljuk meg, hanem a 1,5% zsírtartalmút tegyük a kosarunkba. Ezzel máris deciliterenként közel 33 kalóriát tudunk megspórolni. Ez nem tűnik olyan egetverően nagy különbségnek, ám egy bögre kakaóra átszámolva tehát nagyjából 100 kalóriát tudunk spórolni, ami már nagyon is jól hangzik. A tejföl dobozát is jól meg kell néznünk. A 20%-os helyett, a 12%-os zsírtartalmút emeljük le a polcról. Ugyanis a 20%-os zsírtartalmúban közel 206 kalória található, a 12%-osban viszont csak 127 kalóriára tehető ez az érték. Fogyókúra idején általában nem javasolt az ízesített gyümölcsjoghurtok fogyasztása a magas cukortartalmuk miatt. Részesítsük előnyben a natúr joghurtokat, kefireket. Ám, ha mégis joghurtot szeretnénk fogyasztani: manapság már kaphatóak 0,1%-os zsírtartalmú változatok is, tehát akkor lehetőleg ezeket fogyasszuk. A zsír mellett tehát az ételek cukortartalmára is nagyon oda kell figyelnünk. Cukor helyett használjunk édesítőszereket, mézet, vagy szteviát. 10 dekagramm cukor ugyanis 400 kalóriát tartalmaz! Az alapanyagok megválogatása mellett egyéb technikák is léteznek a bevitt kalóriamennyiség csökkentésére. Az egyik ilyen módszer az, ha étkezés előtt megiszunk 1-2 pohár vizet. Ez eltelíti a gyomrunkat és kevesebb étel fog „belénk férni”.