Fogyókúra ideje alatt a húsok és húskészítmények egy része ajánlott, másik részük fogyasztása pedig korlátozva van. Ez elsősorban a húsok zsírtartalmától függ. A sovány húsokban (csirke, vad, hal, pulyka) 2-7 százalékos a zsírtartalom, közülük a csirkehúsban például 5 százalék, így 100 grammjuk csak 100-150 kalóriát tartalmaz. A nemzetközi adatok szerint a kövér húsok, főleg a sertéshús 25-30 százaléka zsír (a hazai húsipari szakemberek nálunk alacsonyabbat mértek), így 100 grammjuk hozzávetőlegesen 400-500 kalóriát tartalmaz. A marhahúsban, bárányban ennek a fele, a borjúhúsban még kisebb a zsír- és energiatartalom, sőt a sertéscomb sem tartozik a zsírosabb húsféleségek közé. Ezért a diétában elsősorban a sertés-, valamint a liba- és kacsahús fogyasztását korlátozzuk. A látható zsírokat minden húsféleségről el kell távolítani. A húsok ugyanakkor fő fehérjeforrásaink, mivelhogy 20 százalék fehérjét tartalmaznak. Nagyon fontos disztingválni a húskészítmények, hentesáruk között, melyek egy része nagyon sok rejtett zsírt tartalmazhat. Így például az olasz felvágott 30, a turista 40, a gyulai kolbász, a téli szalámi, házikolbász, császárhús 40-45 százalék zsírt tartalmaz. Ehhez képest fele mennyiségű, 20 százalék alatti a zsírtartalom a párizsiban, krinolinban, szafaládéban, virsliben, melyek jól felhasználhatók a fogyókúrában. Újabban mind több diétás készítmény, diétás virsli, párizsi satöbbi kapható, jóval 10 százalék alatti zsírtartalommal. A halak fogyasztása javasolt fogyókúrában, a pontyban, fogasban, harcsában, busában csak néhány százaléknyi zsír fordul elő, és energiatartalmuk 100 kalória/100gramm alatt van.