A szakembeek többsége azt javasolja, hogy hat hónapos kor után mielőbb vezessük be a húst a csecsemő étrendjébe, mivel ezt tartják a legjobb fehérje- és vasforrásnak. Ám akkor sem lesz alultáplált a csecsemő, ha húsevés nélkül nő fel, sőt káros hatásoktól sem kell tartanunk.
Egyes kultúrákban a hús, a hal a babának kínált első szilárd ételek egyike. Ha szívesen fogadja az ízét, már hét hónapos kortól turmixolhatunk a főzelékébe mogyorónyi darabkákat. Abban az esetben, ha a kicsi még sokszor szopik, a püréket pedig szopás után kapja, nem kell elsietni a hús bevezetését, hiszen épp elég fehérjéhez jut az anyatejből. Tápszeres babáknál ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a vassal dúsított tápszerekből kevésbé hasznosul a vas, mint a húsfélékből.
A biztonságos húsfogyasztás feltételeit a kicsik esetében nagyon komolyan kell venni. Ami a felnőttnek meg sem kottyan, komoly gondot okozhat a kisgyereknek.
Válogassuk meg gondosan, milyen húst viszünk haza! Ne a mennyiségen és a gyakoriságon, hanem inkább a miinőségen legyen a hangsúly. Legyen a hús nagyon friss, legyen sovány.
Csecsemőnek, kisgyereknek ne adjunk nyers húst még kóstolóba se!
Különösen ügyelnünk kell arra, hogy gyümölcsöt, zöldséget ne aprítsunk azon a vágódeszkán, amelyen húst szoktunk darabolni.
Vásárlás után bontsuk ki és tisztítsuk meg a húst, tegyük jól zárható tárolóedénybe, majd helyezzük el a hűtőszekrény hústároló rekeszében.
Kisbabának, kisgyeeknek, lehetőleg otthon aprítsuk, daráljuk a húst.
Ha a fagyasztás mellett döntünk, minél előbb tegyük be a mélyhűtőbe a húst, semmiképp se egy-két napos tárolás után. A fagyasztott és felengedett húst semmiképp ne fagyasszuk újra.
Címkékbabatáplálás hozzátáplálás hús bevezetése
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan szoptassuk babáinkat?
Kisgyermekünk szoptatása egy nagyon csodálatos dolog, az élet egyik legtermészetesebb tevékenysége. Az anyatej pontosan megfelel …