A hazai csecsemőtáplálási gyakorlat szerint a babák többsége néhány hetes kortól már kap gyümölcslevet, illetve gyümölcspépet. Ha az anya kifogástalanul táplálkozik, a szopós csecsemőnek erre nincs szüksége. Négy- hat hónapos korban azonban megismertetjük a babát a gyümölcsök és zöldségek présnedvével, ezt követően gyümölcspéppel is. Erre az időre már kialakul a táplálék lenyelésének az izomkontrollja. Először alma, sárgarépa, őszibarack levét adjuk egy – egy kávéskanállal, majd paradicsomot, banánt, narancsot. Gyümölcslé készítésére főleg a jól kezelhető, mosható, hámozható héjas gyümölcsök alkalmasak.
A meghámozandó gyümölcsöket is alaposan mossuk meg!
Egyszerre csak egyféle gyümölcsöt adjunk, várjunk néhány napig, hogy nem jelentkeznek-e nem kívánatos reakciók; csak később kombináljuk a már megszokott ételeket egymással. Fokozatosan
emeljük az adagot naponta kétszer 40-50 grammra. Ha a baba szívesen fogyasztja a gyümölcsöt, akkor se essünk túlzásba, napi két-három banán például sok lehet neki, a bennük lévő rostmennyiség értékes ásványi anyagok (vas, cink, réz stb.) felszívódását csökkentheti.
Ügyeljünk, hogy pürésítésnél ne maradjon nagyobb darab, héj vagy mag a pépben. Aprómagvas gyümölcsöket (szőlő, málna, földieper) ne adjunk. Elsősorban idénygyümölcsöt használjunk, s csak ezek hiányában tároltakat.
A gyümölcshöz ne keverjünk kekszet vagy babapiskótát, és ne cukrozzuk. Ne szoktassuk a babát az édes ízekhez.
Az üzletekben is kapható tökéletes minőségű bébiétel, mely már 2 hónapos kortól adható a babának. ezek fokozottan ellenőrzött termékek és nagyon ízletesek.
Címkékcsecsemő étel gyümölcs szilárd táplálék szoptatás
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az anyai szeretetérzés hiánya
Az anyák általában természetesnek tartják azt, hogy az anyai érzés a gyermek születésének pillanatában rögtön …