Hozzávalók:
30 dkg szárított füstölt hús(bármilyen)
2db nagyobb méretű sárgarépa
2db nagyobb méretű fehérrépa
3-4 db babérlevél
1 doboz vajbab
1 doboz 12%-os tejföl
2-2,5 liter víz
3 kanál teljeskiőrlésű tönkölyliszt(a habaráshoz)
3-4 kanál oliva olaj
1 db kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
só (Norbis:csökkentett energia tartalmú)
bors
paprika
izlés szerint ecet
Elkészítés:
Mielőtt hozzálátnánk a leveshez, 1 tojást pici sóval felverek és lisztel kemény tésztát gyúrok. Egy konyharuhára vagy szilviára pici darabokra csipkedem és hagyom száradni.(Csipetke) A husit nagyobb darabokra felszeletelem és a babérlevéllel együtt felforralom ill. közepes fokozaton főzőm. Mikor,már majdnem megpuhult hozzá teszem egészben a répát, a fehérrépát. Ha, megpuhultak, akkor kiveszem a vízből őket és ha meghültek kis kockákra vágom fel. Eközben az olajban megpuhítom a kockára vágott hagymát, fokhagymát ,majd az őrölt paprikát, borsot és a lisztet hozzáadva aranybarnára sütöm. Miután kész hagyom hülni, majd hozzákeverem a tejfölt és izlés szerint sózom. Behabarom a levest és hozzáadom a babot, a csipetkét újra forrásközben hozzá adom a husit és a zöldségeket és ízesítem ecettel ill. ami még szükséges.
Jó étvágyat kívánok!
Tanácsok:
Ne ijedj meg a liszt egyébként is sötétebb mint a fehérliszt így az aranybarna az itt sötétbarna lesz.
Miután újra felforrt , hagyd 2-3 percig forrni majd vedd le a tűzhelyről és rakj rá fedőt.
Elkészítési idő: 50 perc