A tudomány csak az 1910 –es évek táján nőtte ki annyira magát, hogy az addigi tapasztalatokat összegezze. Ekkor mutatták ki, hogy a tápláléknak alapul szolgáló anyagokon kívül még szükség van az ásványi sókra és vízre éppúgy, mint más járulékos anyagokra. A vitaminok elnevezése Kazimierz Funk biokémikus nevéhez kötődik, a gyűjtőnevet Ő adta 1912-ben.
Különféle kísérletek útján megállapították, hogy még a patkányok fejlődéséhez is legalább két féle vitamin szükséges, tehát egy a zsírban oldódó-, valamint egy a vízben oldódó vitaminokból, ekkor nevezték el őket A – és B vitaminoknak. Miután az A vitaminról kiderült, hogy például a skorbutra hatástalan, akkor jöttek rá arra, hogy kell lennie egy másik vízben oldódó vitaminnak is, ez a C-vitamin, amely Szentgyörgyi Albert nevéhez kötődik. Az A vitaminról a későbbiekben kiderült, hogy két féle vitamin keveréke.
Több, mint érdekes, hogy a csukamájolaj, ha több órán át 100 fokon tartják, akkor elveszíti a szaruhártyafekély gyógyító hatását, de az angolkórra még így is gyógyítólag hat, ebből lett a D-vitamin. A harmadik zsírban oldódó anyagot E-vitaminnak nevezték, majd a K-vitamin megszületése és elnevezése következett. Ezután nem sokkal fedezték fel azt, hogy a B-vitamin sem egységes, különböző alfajai vannak, melyek különböző szervekre, különböző hatás fejtenek ki, de napjainkban van az úgynevezett B-komplex, mely a szervezet egészére hat. A későbbi kutatások során találtak még olyan alkotórészeket is, amelyek szerkezete kémiailag már ismeretes volt, ezért elnevezésüket is ez alapján határozták meg. Például biotin, nikontinsav, pantoténsav
Címkékgyógyítóhatás Kisérletek szervezet egységes működése
Ezt mindenképpen olvasd el!
Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?
Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …