Kizárásos diéta alkalmazása allergia esetén:
A legtöbb orvos ma már elfogadja, hogy olykor ételérzékenység állhat olyan idült betegségek mögött, amilyen az izületi gyulladás, Chron-betegség, a hiperaktivitás. Sok más olyan betegséget is ismerünk, amelyet kizárásos diétával hatékonyan lehet kezelni. A módszer lényege, hogy egy bizonyos gyanús élelmiszert kiküszöbölnek az étrendből, majd megfigyelik a hatását, és így állapítják meg, hogy a panaszokat okozhatta e vagy sem. Az eljárás hosszadalmas és fárasztó, az eredmény sem mindig egyértelmű. Mivel egyes ételek kiiktatásával az allergiás tünetek enyhülnek, azok a betegek akik a kizárásos diéta elkezdése után jobban lesznek, esetleg kísértést érezhetnek arra, hogy bővítsék a kiiktatott élelmiszerek körét. Ez veszélyes lehet, mert felborulhat az étrend egyensúlya.
Hogyan hat a kizárásos diéta?
Az allergiás tüneteket előidéző ételek kiválasztása nehéz, ezért minden gyanús élelmiszert együtt kell kiikatni az étrendből. Ahhoz, hogy hatásos legyen, legalább két héten keresztül tartani kell, hogy a javulás megfigyelhető legyen. Az első két hétben kerülni kell a tartósított húskészítményeket, szalonnát, kolbászt, szalámit, füstölt halat, rákot, kagylót, citrusféléket, kukoricát, hagymát, diót, földimogyorót, árpát, rozst, tejtermékeket, közötük minden sajtot, a legtöbb margarint, tojást. Kerüljük még a csapvizet, a teát (kivéve a gyógyteákat), kávét, a szeszes italokat, és a szörpöket. Két hét eltelte után következő sorrendben iktassuk be a fenti ételeket: csapvíz, burgonya stb… Kétnaponta vezessünk be egy újabb élelmiszert, s ha reakciót tapasztalunk egy hónapig, ne fogyasszuk.