Egyik kedvenc süteményünk a kókuszkocka mindenkiben kedves gyermekkori emlékeket ébreszt, míg másokban születésnapot, vagy karácsonyt idéz fel. Egyesek imádják ezt a sütit nem csak enni, sütni is, hiszen nem olyan bonyolult, nem időigényes, nem drága, és még csak nem is kell vele sokat pepecselni, és ráadásul finom is. Kiváló desszert akár egy hétköznapi finomságnak, vagy egy jó ízű étel után könnyű levezetésnek.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 2 tojás
- 3 kanál méz
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg margarin
- 2 dl tej
A tészta elkészítése: Szép sorrendben, ahogy le van írva, egy tálba rakjuk a hozzávalókat, kezdve a liszttel, cukorral, tojással, majd beletesszük a mézet, a sütőport, a margarint, és a tejet. Ha még precízebbek akarunk lenni, a vajat és a cukrot kikeverhetjük előre csomómentesre, de nem muszáj, mert anélkül is szépen össze lehet keverni robotgéppel. Majd egy sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és beletesszük a tésztát. Szépen lassan, közepes lángon sütjük. A vége fele szurkáljuk meg, megsült e, ha igen, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni a tepsiben, mert úgy könnyebb a papírt lehúzni róla.
Eközben elkészítjük a mázat:
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 2-3 evőkanál keserű kakaó
- 5 evőkanál tej
- 1 dl rum, vagy rumaroma
A tejet a kakaóval felfőzzük, majd miután levettük a tűzről, belekeverjük a cukrot. Hagyjuk kihűlni, és beletesszük a margarint, és a rumot, vagy aromát is. Folyamatosan kevergetve egy csomómentes masszát csinálunk belőle.
Ha a tészta kihűlt, és a mártással is elkészültünk, a tésztát vegyük ki a tepsiből, húzzuk le róla óvatosan a sütőpapírt, majd vágjuk kockákra. A kockákat egyenként forgassuk bele a csokis masszába, és utána pedig forgassuk meg kókuszreszelékbe. Tegyük kis időre hűtőbe, és min. egy órát hagyjuk ott állni.