Az alábbiakban öt olyan anyaggal ismertetjük meg az olvasót, melyek hatásosan alkalmazhatók a fogyókúra során.
1. Savanyúkáposzta-lé. Magnézium- és C-vitamin-tartalma miatt leépíti a zsírtartalékokat, és felpörgeti az anyagcserét. Minden étkezés előtt fogyasszunk el belőle 1,5-2 dl-t langyosan. Akit nagyon meghajt, igya ásványvízzel hígítva.
2. Almaecet. Gyorsabban apadnak a kilók, ha naponta háromszor – mindig étkezés előtt fél órával – megiszunk egy kávéskanál almaecetet egy pohár vízben feloldva . Édesíthetjük egy kis mézzel, hogy kellemesebb legyen az íze.
3. Hoodia Gordonii. Ez egy kaktuszhoz hasonlatos növény, mely Dél-Afrikában, a Kalahári-sivatagban honos. A glükóz hatását utánozva hat az agy idegsejtjeire. Tulajdonképpen „becsapja” az agyat azzal, hogy teltségérzetet kelt akkor is, ha a szervezet nem is kapott tápanyagot. Ha bejuttatunk a növényből a szervezetünkbe, az agy arról kap információt, hogy élelem érkezett, így képes megszüntetni az éhségérzetet. Segít abban, hogy leszokjunk az étkezések közötti, hormonális éhséget kiváltó nassolásról.
4. Ananásztea. Tökéletes zsírbontó, a benne található enzim felpörgeti a szervezet zsírégetését. További előnye, hogy székrekedés ellen is hatásos. Reggel, délben és este fogyasszunk el egy-egy csészével.
5. L-karnitin. Ez egy aminosav-származék, az emberi szervezet által is előállított természetes vegyület. Az idegrendszer és a szívizom megfelelő működésének fenntartásában játszik nélkülözhetetlen szerepet. Fokozza a zsírsavak elégetését. Fogyasztása veszélytelen, mert a felesleg kiürül a szervezetből. Főleg hús- és tejtermékekben fordul elő. A napi szükséglet 250-400 miligramm, ennek töredékét képes csak az emberi szervezet előállítani. Ezért fontos, hogy kipótoljuk a mennyiséget.