A kukorica allergia gyakran rejtve marad, mert a különféle készételekben nagyon nagy mennyiségben van jelen. Mindenféle étel tartalmazhat kukoricaszirupot, kukoricakeményítőt, kukoricapelyhet,kukoricából származó alkoholt. Vannak olyan érzékeny emberek, akikben márpedig a kukorica allergiás reakciót vált ki. Ez az allergia egyénenként különbözően nyilvánul meg: van, aki csak nagyobb mennyiségtől lesz rosszul, másnak viszont elég, ha megérzi a kukorica szagát.
A kukorica allergia ritka, ám annál veszélyesebb lehet. Nemcsak magára a kukoricaszemre lehet allergiás valaki, de akármire, ami kukoricafehérjét tartalmaz. Többnyire emésztőrendszeri problémákat okoz.
A kukorica allergia mind gyermekeknél, mind felnőtteknél előfordul. Az immunrendszer magára a kukorica fehérjére reagál. A legáltalánosabb allergiás reakciók közé tartozik a migrénes fejfájás, hányinger vagy hányás, puffadás és gázképződés, láz, bőrviszketés, a száj és a nyelv bedagadása. Allergiás asztma is kialakulhat, valamint hasmenés, húgyúti és ízületi gyulladások. A hangulatingadozás is a kukorica allergia egyik tünete lehet.
Nagyon érzékeny embereknél és igen ritkán anafilaxiás sokkot is kiválthat. Ez az állapot igen veszélyes lehet több szervrendszerre is. Mivel olyan sok mindenhol megtalálható a kukorica valamilyen feldolgozott formában, nehéz elkerülni. Kellemetlen hatásai antihisztamin tartalmú készítmények segítségével csökkenthetőek. Ha a kukorica allergia tüneteit észleljük magunkon, érdemes orvos tanácsát kérnünk.
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az allergiát kiváltó tényezők
Az allergiát kiváltó tényezők igen sokrétűek, és az allergiás megbetegedések is különböznek egymástól. Ami közös …