A tejet cukorral és vaníliával felfőzzük. Közben a tojássárgájákat cukorral kikeverjük, és ha tej felforrt, habverővel való állandó keverés mellett hozzáöntjük.
Ezután más csak forrpontig hevítjük, további állandó keverés mellett, de nem forraljuk fel, mert a tojás összefut benne.
A tűzről levéve, néha megkeverve, lehűtjük.
(A tejszínhabot csak az utolsó pillanatban keverjük majd a később hozzá!)
Közben megsütjük a palacsintákat.
A tojásokhoz hozzáadjuk a hideg tejet,csipetnyi sót,kevés cukrot,és a habverővel simára keverjük. További állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk a megszitált lisztet, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós. A massza sűrűsége döntő fontosságú, ezért a palacsintasütőben kevés felhevített zsírban süssük meg próbaképpen egyet. Ha vastag lenne,szódavízzel hígítsuk,ha viszont nem áll össze,akkor egy tojással vagy kevés liszttel sűrítsük a masszát.
A fenti mennyiségből húsz darab papírvékonyságú palacsintát kell készítenünk.
A mazsolát rumba áztatjuk. A dióbelet megdaráljuk,és ezt húszfelé osztva megtöltjük a palacsintákat,hosszában feltekerjük.
Ezeket egy kizsírozott tepsibe egymás mellé lerakjuk.
A vaníliakrémbe ekkor lazán elvegyítjük a felvert tejszínhabot, és az egészet ráöntjük a megtöltött palacsintákra.
Tetejét behintjük vékony metéltre vágott mandulával, majd cukrozott tojásfehérjével felspricceljük, és közép meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Azonnal forrón tálaljuk. Tetejét utolsó pillanatban locsoljuk meg Mecseki likőrrel.
Vaníliakrémhez
- 3,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- negyed rúd vanília
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 3 dl tejszín
- 5 dkg mazsola
- 0,3 dl rum
- 10 dkg dióbél
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg zsír
Palacsintához
- 3 db tojás
- 6 dl tej
- 0,5 dkg só
- 2 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 5 dkg mandula
- 4 db tojásfehérje
- 8 dkg cukor
- 0,5 dl Mecseki likőr
Az elkészített finomsághoz már csak jó étvágyat kívánunk.