Amellett, hogy a a gyümölcsök tápanyagokban gazdagok, a fogyást is elősegítik, mivel magasa rost- és víztartalmuk, kalóriában viszont szegények. A friss gyümölcs a legjobb, a konzerv gyakran hozzáadott cukrot tartalmaz. A szárított gyümölcsök négyszer annyi kalóriát tartalmaznak, mint a frissek, mivel víztartalmuk minimális. A szivárvány minden színében választhatunk ezekből az egészséges ételekből.
A narancssárga gyümölcsök, mint a narancs, a sárgadinnye, a sárgabarack, az őszibarack, a mangó vagy a papaya sok A- és C-vitamint tartalmaz, de kevés kalóriát és zsírt. Sok bennük a béta-karotin, megelőzhető velük a gyomor- vagy a tüdőrák. Nem gyümölcs, de bátran fogyaszthatjuk a sütőtököt is.
A piros gyümölcsök, mint az eper, a szamóca, a málna, a görögdinnye, a paradicsom és a rózsaszín grapefruit szintén gazdagok béta-karotinban. Emellett még likopin is található bennük, ami véd a tüdő- és a prosztatarák ellen. A rózsaszín grapefruit, akárcsak a fehér változata, csökkenti az inzulinszintet és az éhségérzetet.
A lila színű gyümölcsök, mint a kék szőlő, a szilva, a kék áfonya kezdenek népszerűbbé válni fogyasztó hatásuk miatt. Antocianint tartalmaznak, ami egyrészt rákellenes hatású, másrészt segítenek megszabadulni a káros, zsírfelépítést erősítő mérgektől.
A fehér gyümölcsök közé az alma, a banán és a fehér húsú őszibarack tartozik. Az alma nagyon jó természetes méregtelenítő, maga rost- és víztartalommal és kevés kalóriával. A banánnak magas a káliumtartalma, segít csökkenteni a vérnyomást, ami elhízásnál szintén probléma szokott lenni. Elősegíti a tápanyagok felszívódását, illetve gyomorrák ellenes allicint és antoxantint tartalmaz.
Címkékdiéta egészséges étkezés fogyás fogyokura gyümölcs túlsúly
Ezt mindenképpen olvasd el!
Amerikai diétázás
Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …