Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem az, hogy mennyit. Az ételek minősége a lényegesebb a terhesség alatti étkezésben.
Nem szabad enni/inni terhesség alatt:
Nyers, vagy nem teljesen átsült húsok: Ezek ugyanis a terhesség ideje alatt veszélyes. Például: tatár, steak ugyanis terhességre veszélyes baktériumokat és vírusokat tartalmazhat.
Nyers tojás: Addig főzzük a tojást, hogy ne maradjon lágy!
Hal: A kismamák kizárólag ellenőrzött halakat fogyaszthatnak. Kerüljük a sushi-t, mivel a hal, nyers.
Frissen facsart, pasztörizálatlan gyümölcslevek: Főként utcai árusoknál tartózkodjatok tőle. Ezek tartalmazhatnak úgynevezett coli baktériumot.
Pasztörizálatlan tejtermékek: A veszély forrása ebben az esetben listeriosis baktérium, mely a pasztörizálatlan tejtermékeknél a jellemző. Például ide tartozik a sajtok közül is pl. a camambert, fetasajt, vagy roquefort sajt, márványsajt, súlyos esetekben ez vetélést, koraszülést is okozhat.
Felvágott, virsli, húskonzerv, pástétom, vagdalt hús: Nagy mennyiségben található bennünk az úgynevezett Listeriosis nevű baktérium. 100 fokon történő újraforralás után azonban biztonsággal fogyasztható.
Alkohol: TILOS a legkisebb mennyiségben is, mert idegrendszeri fejlődési rendellenességet okoz. Emellett a sejtek fejlődéséhez szükséges oxigént von el, mely káros a magzat fejlődésére.
Gyógynövények, gyógyfüvek: Ezek a kismamák számára szintén kerülendők, mivel a gyógynövények hatása teljességgel még nem ismert.
Allergiát okozó ételek: Óvakodjunk tőlük!
Koffein: A legismertebb koffeines ital a kávé, de a teában és kólában is megtalálható. A koffein megzavarja a kalcium felszívódását, és a babát élénkíti, koraszüléshez is vezet. Csak túlzott fogyasztása esetén veszélyes.
Só: A terhesség ideje alatt a kismamák vérnyomása megemelkedhet, amelyet csökkentheti , ha az ételeket az anyuka kevésbé sózza.
Cukor: Nagy a terhességi diabétesz kialakulásának a kockázata, mely a kismamák 2-5%-nál fordul elő. Ezért terhesség alatt fogyasszunk kevésbé cukros ételeket, italokat.
Dohányzás: A dohányzó anyák magzata a dohányzás érösszehúzó hatása miatt csökken a méhlepényben a keringés, ezért mindig kisebb születési súllyal születnek és sajnos nő a születési rendellenességek száma is, és kutatások szerint csökken a baba intelligencia hányadosa is.
Drog: Agykárosodást idéz elő, illetve születés után a babánál súlyos elvonási tünetek jelentkezhetnek! Semmiképpen ne nyúljunk ilyen szerekhez!
Javaslat: Mindent főzzünk meg jó alaposan, a kész ételeket forraljuk újra és jól melegítsük meg, zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.