Friss zöldségek, fűszernövények, olívaolaj és mennyei tészta – diétázni nem is olyan rémes, ha úgy csinálod, mint az olaszok. Íme a legjobb receptek Itáliából! A Hölgyvilág összeállítása.
Tészta paradicsomos-gombás mártással
Megtisztítunk és apróra vágunk 1 gerezd fokhagymát, 1 fej vöröshagymát és 10 dkg csiperke gombát. A zöldségeket 1 teáskanál olajon megpároljuk, majd hozzájuk keverünk 1 teáskanál sűrített paradicsomot. Felöntjük 1 dl zöldséglevessel, megfűszerezzük, majd kb. 5 percig rotyogtatjuk. Megfőzünk 6 dkg tésztát (pl. spagettit), összekeverjük néhány bazsalikomlevéllel és a mártással. 1 evőkanál frissen reszelt parmezán sajttal megszórva tálaljuk.
Tápérték: kb. 300 kcal
Minestrone leves
Megtisztítunk és közepes kockákra vágunk 1 gerezd fokhagymát, 2 fej vöröshagymát, 10 dkg zellert, 10 dkg cukkinit, 15 dkg sárgarépát és 20 dkg sárga húsú paprikát. A hozzávalókat megpároljuk 1 teáskanál olajon, majd belekeverünk 1 teáskanál sűrített paradicsomot. Felöntjük 4 dl zöldséglevessel, majd belekeverünk 3 dkg levestésztát. Az egészet kb. 10 percig főzzük. Végezetül beleöntünk 15 dkg passzírozott paradicsomot, újra felfőzzük, és ízesítjük. ½ teáskanál készen vásárolt pestokrémmel díszítve tálaljuk.
Tápérték: kb. 350 kcal
Édes mandularizottó
Rizottót készítünk 1,5 dl zsírszegény tejből, 1 csepp mandula aromából, 1 kisebb adag citromhéjból, 1 teáskanál mézből és 4 dkg előfőzött gyorsrizsből. Zsiradék nélkül megpirítunk 1 teáskanál szeletelt mandulát, és a rizsre szórjuk. 15 dkg kis kockára vágott eperrel megszórva tálaljuk.
Tápérték: kb. 300 kcal
Articsókás omlett
Lecsepegtetünk 20 dkg párolt articsókát (konzerv). Megtisztítunk 1 gerezd fokhagymát, 1 fej vöröshagymát és 1 piros húsú paprikát, finomra vágjuk, majd 1 teáskanál olajon pár perc alatt megfonnyasztjuk az egészet. Hozzáadjuk az articsókát, és pár percig együtt pároljuk a zöldségekkel. Ezalatt 2 tojást összekeverünk ½ teáskanál sűrített paradicsommal, kevés sóval és borssal, 1 dkg zabpehellyel és 3 evőkanál ásványvízzel. A keveréket a zöldségekre öntjük, és alacsony hőfokon hagyjuk, hogy lassan megszilárduljon.
Tápérték: kb. 350 kcal
Spenótos-ricottás makaróni
Megtisztítunk és apróra vágunk 1 gerezd fokhagymát és 1 fej vöröshagymát. Hozzáadunk 15 dkg fagyasztott leveles spenótot és 4 evőkanál instant zöldséglevest, majd lefedve alacsony hőfokon kb. 8 percig pároljuk. A spenótot ízesítjük sóval, borssal és kevés őrölt szerecsendióval. A csomagon található leírás szerint elkészítünk 5,5 dkg makaróni tésztát, majd lecsepegtetjük. A tésztát és a spenótot tányérra szedjük, összekeverjük, majd hozzáadunk 3 dkg ricotta sajtot.
Tápérték: kb. 300 kcal
Spárgasaláta joghurtos öntettel
Keményre főzünk 1 tojást, majd megpucoljuk. Megtisztítunk 40 dkg zöld spárgát, nagyobb darabokra vágjuk, és sós vízben egy szelet citromhéjjal kb. 8–10 perc alatt megfőzzük. 10 dkg natúrjoghurtot összekeverünk 1 teáskanál olívaolajjal, kevés sóval és borssal, 1 átnyomott fokhagymagerezddel. Megmosunk, majd kis kockákra vágunk 1 paradicsomot, és a joghurtos öntethez adjuk. A spárgát leszűrjük, lecsepegtetjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd összekeverjük az öntettel. A tojást szeletekre vágjuk, a saláta tetejére rendezzük. 3 szelet ciabatta kenyérrel tálaljuk.
Tápérték: kb. 350 kcal
Sült zöldségtál
Megtisztítunk 1 kisebb karalábét és 20 dkg zöld spárgát, majd kisebb darabokra vágjuk. Kevés zöldséglevesben lefedve kb. 8 perc alatt megpároljuk. Megtisztítunk és felaprítunk 10 dkg újhagymát és 1 sárga húsú paprikát. A párolt zöldségekkel együtt felfújtformába öntjük. Felszeletelünk 7,5 dkg mozzarella sajtot, és a zöldségek tetejére tesszük. Forró sütőben (200 fokon) kb. 5 perc alatt átsütjük. Hozzá 2 szelet ciabatta kenyeret kínálunk.
Tápérték: kb. 300 kcal