Sok embernek van valamilyen ételallergiája. A paradicsom allergia nem mindennapi dolog, de lehetséges, és eléggé megnehezíti annak az életét, aki kénytelen elkerülni mindenféle paradicsommal készült ételt, pizzát, tésztát és sok mást. Aki allergiás a paradicsomra, annak ráadásul megvan az esélye arra, hogy az ugyanabba a családba tartozó zöldpaprikára és a burgonyára is az. A nyers paradicsom a legallergizálóbb, előfordul, hogy valaki nyersen nem eheti, főve viszont veszély nélkül. Az allergiás reakciók az egészen enyhétől az igen veszélyesig változhatnak.
A paradicsom allergiát 1-es típusú, kontakt allergiának is nevezik. Ez azt jelenti, hogy bőrrel érintkezve ekcémát okozhat. Leggyakrabban a bőre, magja és húsa vált ki allergiás reakciót.
Az ételallergiák legtöbbje bőrirritációval, csalánkiütéssel, ekcémával jár. Még zavaróbb tünetek lehetnek az emésztőszervi problémák, mint a hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalmak. Ezek nem életveszélyesek, de nem is kellemesek.
A paradicsom okozta allergiás reakciók között szerepelnek az alvási zavarok, az álmatlanság, hangulatingadozás, fáradtság, gyomorégés, székrekedés, éjszakai inkontinencia, az arc és az ajkak bedagadása, migrén vagy a nehéz légzés. Előfordulhat bizsergő érzés a szájban, fulladás, akár anafilaxiás sokk is ritkán és legrosszabb esetben. A súlyos tüneteket komolyan kell venni, és értesíteni kell az orvost. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mi vagy valamelyik ismerősünk allergiás a paradicsomra vagy sem, allergiateszttel érdemes rá fényt deríteni.
Címkékallergia paradicsom
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az allergia immunkárosító hatása
Az antigén kötődése az ellenanyaggal, vagy az immunrendszer sejtjeivel nem minden esetben előnyös a szervezet …