Minden gyerek szereti a pizzát, ez az étel „joker”-nek számít a gyermekes családok körében (is). Házilag elkészíthetjük a tésztát, és ízlés szerint helyezhetjük a tetejére a feltéteket. Nem is gondolnánk, milyen egyszerű a pizzatészta elkészítése!
50 dkg lisztet egy mély tálba szitálunk, elkeverünk benne egy teáskanál sót. A liszt közepébe morzsolunk 2 dkg élesztőt,majd kb 2-2,5 dl vízzel, és 3 evőkanál étajjal kidolgozzuk a tésztát, míg az el nem válik az edény falától. Ekkor megszórjuk a tetejét egy kis liszttel,s letakarva duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
Ezidő alatt elő lehet készíteni a továbbiakhoz a hozzávalókat: felszeletelni a sonkát, kolbászt, zöldségeket, esetleg egy bolognait is össze lehet dobni, illetve sajtot kell reszelni.
Néhány ötlet:Sonkás-ananászos pizza, Tonhalas-kukoricás pizza, Bolognai pizza, Tenger gyümölcsei pizza, Kolbászos (erős)papríkás pizza.
Mikor szépen megkelt a tészta, tetszés szerinti vastagságra nyújtjuk. A fél kg lisztből több pizzát lehet kihozni,ez függ természetesen a kívánt pizza nagyságától, és vastagságától. A tésztát megkenjük paradicsomszósszal – én házilag készítek pizzaszószt: ketchupot elkeverek oregánóval,illetve bazsalikommal – majd ízlés szerint megpakoljuk a tetejét feltétekkel, és a tetejét megszórjuk sajttal. Ez a munkaművelet egyébként a gyerekek kedvence! Elképesztő, hogy élvezik, mikor önmaguk dönthetnek arról, hogy mi kerüljön a tepsibe! A pizzákat egyesével süssük ki magas hőfokon. Ha már sütőbe van,tálalhatunk, finisbe érkeztünk!
Családom körében nagyobb sikere van eme házi készítésű olasz lepénykenyérnek, mint a házhozszállított nagyüzemi változatnak. Ez egyértelmű, hiszen a kis család keze munkája van benne, ez így sokkal érdekesebb, és finomabb is…
Ezt mindenképpen olvasd el!
Császárrétes
A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …
Megsütöttem,nagyon finom!