
A főzelékek elkészítéséhez mindig friss, érett, jól megtisztított nyersanyagokat használjunk fel.Külön vágódeszkán daraboljuk a zöldséget és a húst. A kést, a főzőkanalat, a turmixgépet, az edényeket és az egyéb konyhai eszközöket is csak a csecsemő ételeinek elkészítéséhez használjuk.Mindig egyenletesen daraboljunk, mert ezzel egyenletessé tesszük a nyersanyagok felpuhulását.A főzelékek elkészítésénél eleinte két rész burgonya, egy rész zöldfőzelék, vagy gyümölcs az arány. Amikor már nagyobb mennyiséget fogyaszt a baba, az arány egy rész burgonya, két rész zöldfőzelék vagy gyümölcs.A főzelékek emészthetőségét a rosttartalom csökkentésével javíthatjuk. Ezt szitán történő átpasszírozással érjük el. (A turmixolás csak pépesíti, de nem távolítj el a rostot, ráadásul az erős keverés hatására sok levegő kerül a főzelékbe. Mindkettő az emésztést nehezíti és bélgörcsöket okozhat.Minden pépesítés után forraljuk össze még egyszer az ételeket, majd rövid idő alatt hűtsük a megfelelő hőmérsékletre.A főzelékeket – a főzőlevet is felhasználva – a baba korának megfelelően anyatejjel, tápszerrel vagy tehéntejjel is kiegészíthetjük.A cukorral és a sóval való ízesítést igyekezünk kerülni – szoktassuk gyermekünket a természetes ízekhez.A főzelékeket hat hónapos korig csak burgonyával sűrítsük, rántást a főzelékek elkészítésénél ne használjunk.A későbbiekben a gyermekorvossal megbeszélve sűríthetjük majd a főzelékeket rántással is. A főzelékek stirítéséhez például rizspelyhet is felhasználhatunk.
Kapcsolódó fórumok:
- dunsztkötés készítése
- zabnyák elkészítése
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!