
A gyomok és a vadnövények mint zöldség és gyógynövények
Számos gyomnövény gyógyító hatású, s a megfelelőformában elkészítve hasznos tápanyag-kiegészítő és egészséges. Például a podagrából (Aegopodium podagraria), a pitypangból, a parajlibatopból (Chenopodium bonushenricus) és a csalánból is készíthetünk főzeléket, salátát vagy salátaadalékot. A tarackbúza és a mezei árvácska teája nagyon jó ízű és igen jótékony hatású, ízesítve és anélkül is fogyasztható.A lándzsás levelű útifű a természetgyógyászok kedvelt és gyakorta használt gyógynövénye, a kertben pedig kellemetlen gyomnak tekintjük. A gyomok az egyes háziállatok számára is jól hasznosítható, vitaminban és tápanyagban gazdag takarmánynövények, emiatt a gyomoknak az eddigieknél sokkal nagyobb jelentőséget kell tulajdonítanunk.A kártevők és a kórokozók elhárítása, növényvédelem a biokertben.Alapszabályok amikről jó, ha tud.Az erős, egészséges növények sokkal ritkábban esnek áldozatul az egyes kártevőknek, kórokozóknak, mint az egyoldalúan táplált vagy tápanyaghiányban szenvedők. A helyes tápanyag-visszapótlás előfeltétele az egészséges talaj. Az adott növény számára helytelenül megválasztott termőhely a fertőzésveszélyt meghatványozza. Bizonyos növények rendkívül érzékenyek a szélre, vagy nem bírják a magas talajvizet. Épp ilyen fontos az adott helyhez legjobban alkalmazkodni képes fajták kiválasztása, különösen a gyümölcsfák esetében. A sekélyen gyökeresedő növényeket rendkívül károsítja a helytelenül végzett talajmunka, mert a megsebzett gyökereken keresztül nő a fertőzésveszély.
Kapcsolódó fórumok:
- gyomok fajtái képekkel
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!