A kisbaba kiegészítő étrendje

FűszerekA főzelékeket ne, vagy csak minimálisan sózzuk és csak óvatosan fűszerezzük. Szoktassuk a természetes ízekhez a babát.ízesítésre citromot, paradicsomot, zöldpetrezselymet, fehérrépát, nyolc hónapos kortól kaprot, őrölt kömény, majoránnát,tíz hónapos kortól óvatosan csípmentes paprikát, póréhagymát, kevés fokhagymát, őrölt babérlevelet adhatunk. A főzelékek atíz-tizenkét hónapos baba számára már ízletesebbek lehetnek, de ekkor se adjunk neki a felnőttek zsíros, fűszeresételeiből. Lehetőleg ne cukrozzuk a baba ételeit. (A csecsemőtáplálásban tulajdonképpen csak a tejben és a gyümölcsben lévő„természetes” cukornak, tehát tejcukornak és gyümölcscukornak szabadna szerepelni.) Esetleges allergizáló hatása miattegyéves kor alatt méz adása sem javasolt.Hús, tejtermékek, tojásHat hónapos kortól, a főzelékek bevezetése után, hamarosan hús illetve májpéppel dúsíthatjuk a főzelékeket. Borjú, marha,sertés, bárány, szárnyasok, hal egyaránt ajánlható. Részesítsük előnyben a fiatal, kevésbé zsíros és rostos fajtákat.A húst zsíros, inas részeitől megtisztítva, feldarabolás után kevés vízben megfőzve, kétszer ledarálva, vagyösszeturmixolva (egy-két kávéskanálnyiról fokozatosan négy-öt kávéskanálnyira növelve az adagot) összeforraljuk afőzelékkel. Tejtermékeket, sajtot, túrót a baba nyolc hónapos korától keverhetünk a főzelékéhez. Tehéntejet csak egyéves kor utánadjunk. A főtt tojás sárgáját ne adjuk kilenc hónapos, a fehérjét egyéves kor előtt. Továbbra is érvényes, hogy minden újételt fokozatosan, néhány napos szünet közbeiktatásával vezessünk be, s figyeljük a babát, gond nélkül fogyaszthatja-e.Azokban a családokban, ahol az allergiás megbetegedésnek nagy a kockázata, egyéves korig ne adjunk, illetve csak azorvossal megbeszélve adjunk tojást, halat paradicsomot, citrusféléket.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!