A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok biztosítják a napi összenergia- bevitel 25-30%-át. Terhesség alatt jelentősen fokozódik a vitamin- és ásványi anyag- szükségletünk, ezért a napi étrend összeállításából nem szabad mellőzni a főzelékféléket, salátákat. Ajánlott minél több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása, mert a különböző konyhatechnikai eljárások során jelentősen csökkenhet a vitamintartalom. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás következtében egyes tápanyagok felvétele elmaradhat a szükségestől, ezért a kifejezetten várandós anyukák számára készült multivitamin- készítmények a kiegyensúlyozott tápanyagpótlás biztosításában játszanak fontos szerepet. A várandós nő táplálkozása jelentősen befolyásolja az anya egészségi állapotát és meghatározza a magzat fejlődését, ezért a helyes étrendnek kiemelt szerepe van a magzatvédelemben. A magzat fejlődése szempontjából nemcsak az anya mennyiségi táplálkozása, hanem annak táplálék-összetétele is lényeges. Azaz fontos a minőségi táplálkozás. Különös gondot kell fordítani a fehérjeszükséglet biztosítására, ezért naponta mintegy 80 g fehérjebevitel tanácsos. Az állati eredetű fehérjék értékesebbek a növényieknél, ezért célszerű hús, hal, tej, tojás által biztosítani a szükséglet nagyobbik részét. A szénhidrátok képezik a legkönnyebben mozgósítható energiaforrást. A szénhidrátban gazdag táplálékok közül elsősorban a keményítőforrásokban, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagabb nyersanyagokból készülő ételeket érdemes fogyasztani. Így előtérbe kerülnek a zöldségek, a gyümölcsök, a barna kenyér, a rozskenyér. Csökkentsük ellenben minimálisra a natív cukrot tartalmazó édességek, csokoládé, és sütemények fogyasztását, amelyek kevesebb energiát, ám annál több felesleges pluszkilót eredményezhetnek számunkra.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!