
A szisztémás lupus (SLE) az immunrendszer gyógyíthatatlan betegsége. A szervezet védekezőmechanizmusa megtámadja a szerveket (főleg a kötőszöveteket, ízületeket és izmokat), miáltal gyulladás, fájdalom és szervkárosodás lép fel. A betegség többnyire fejfájással, fáradtsággal, izom- és ízületi fájdalommal, bőrkiütéssel kezdődik. Olykor a lupus minden előzmény nélkül kezdődik, de a tünetek fokozatosan, hónapok, sőt évek alatt is kialakulhatnak. Sok lupusos beteg bőre érzékeny a napfényre. A betegség inkább a nőket érinti.A lupus gyógyszerekkel és megfelelő étrenddel sokáig egyensúlyban tartható. Az előírt diéta a betegség megjelenési formájától függ. Egyeseknek például a káliumbevitel fokozását, másoknak, akiknél vesebántalom lép fel, esetleg annak csökkentését ajánlják.Bizonyos tápanyagok elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ilyen a narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben levő béta-karotin, a kiviben található C-vitamin, valamint az osztrigában és más tengeri élelmiszerekben levő cink. Több vizsgálat is azt mutatja, hogy a tengeri halak fogyasztása segíthet szembeszállni a lupus okozta gyulladással.A beteg állapotát ronthatja az elhízás, a helyes testsúly megtartásának tehát nagy jelentősége van a tünetek megfékezésében. Különösen szteroidkezelés alatt kell erre ügyelni.A lupusban szenvedőknek nem tanácsos napfényre menniük, ezért D-vitamin-szükségletüket az étrendből kell hogy fedezzék. Tojásból, vajból, tejből, halolajból, margarinból, vitaminokkal dúsított gabonapehelyből.Minthogy sok lupusos betegnél vesepanaszok és magas vérnyomás alakulhatnak ki, kerülendők a nagy sótartalmú élelmiszerek. A megfelelő veseműködés fenntartásához legalább napi 1,5-2 liter vizet kell inni.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!