
Ajurvédikus táplálkozás: csípősen, keserűen, fanyaron
A csípős ízJellemzője: A tűz és levegő alkotta csípős íz erős, fűszeres íz, amely elsősorban fűszeres illóolajokból származik. Ez az íz melegítő energiát ad. A természetben száraz és könnyű. Serkentőleg hat az összes élettani funkcióra: elősegíti az emésztést, fokozza az étvágyat. A csípős íz izzadást vált ki, megtisztítja a szervezetet a túl sok váladéktól. A csípős íz túlzott fogyasztása fokozza az izzadást, a melegséget, a szédülést, a gyomorfekélyt, a torokban, a gyomorban és a szívben égő érzést okoz.Dosha hatás: A csípős íz növeli a Vata és a Pitta, csökkenti a Zapha hatását.A keserű ízJellemzője: A levegő és űr alkotta keserű ízt az alkaloidokban és a glikozidokban találhatjuk meg. Ez az íz hűsítő, frissítő energiát ad. A természetben száraz és könnyű. A keserű íz gyulladásgátló, antibakteriális és méregtelenítő hatású. Kis mennyiségben serkenti az emésztést. Fogyasztó, gyengítő és nyugtató hatással is bír. A nyálkahártyát kifejezetten szárítja. A keserű íz túlzott fogyasztása fokozza a nyálkahártya kiszáradását. Az egyéb rendellenességek közé sorolhatók a kóros lesoványodás, a kimerültség és a szédülés.Dosha hatás: A keserű íz növeli a Vata, csökkenti a Pitta és a Kapha hatását.A fanyar ízJellemzője: A föld és levegő alkotta fanyar íz a tanninokból származik. Ez az íz hűsítő energiát ad. A természetben száraz. Az élettani funkciókra szárító, erősítő és szilárdító hatása van. Túlzott fogyasztása nagyfokú kiszáradást, székrekedést, gázvisszatartást, szívfájdalmat okoz. Akadályozza a keringést.Dosha hatás: A fanyar íz erősíti a Vata, csökkenti a Pitta és a Kapha hatását.
Kapcsolódó fórumok:
- édes íz a szájban
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!