
Ha a baklavával kapcsolatos adatok után kutatunk az Interneten, kiderül, hogy a baklava nem csak Törökországban, de a Közép-Kelet, a Földközi-tenger keleti része és a Balkán összes országának népei között jól ismert. A baklavát a görögök, bolgárok, örmények és arabok mindannyian saját hagyományos édességeik között tartják számon.Ha arra gondolunk, hogy mindezek a területek, tehát a Közép-Kelet, a Földközi-tenger keleti partvidéke és a Balkán is valaha az Oszmán Birodalom részét képezték, mondhatnánk azt, hogy a baklava egy hagyományos oszmán édességfajta.
A baklava tradicionális, török receptje a következő:12 dkg dió, aprítva12 dkg pisztácia, aprítva6 dkg porcukorfél kk. őrölt fahéj9 dkg félédes csokoládé, felaprítva9 dkg vaj7 réteslap9 dkg porcukor1,5 dl víz3 ek. méz1 narancs reszelt héja
Egy tálban összekeverjük a diót, a pisztáciát, a cukrot, a fahéjat és a csokit. A réteslapokat elfelezzük, ötöt megkenünk vajjal, egymásra tesszük, és egy tepsibe rakjuk. A diós keverék harmadát eloszlatjuk rajta, majd ráteszünk újabb 3 vajas réteslapot, erre a keverék harmadát, majd megint három réteget, végül az maradék diós keveréket. A maradék három réteslappal befedjük, majd 32 szeletre felvágjuk, és előmelegített sütőben 175 C-on kb. háromnegyed órát sütjük. Eközben a cukrot, a vizet, a mézet és a narancshéjat serpenyőbe tesszük, felforraljuk, majd még néhány percig főzzük, és félretesszük. Végül a kész süteményre folyatjuk a szirupot, a kis szeleteket minyonpapírba tesszük, és már kínálhatjuk is.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!