Az instant kávé

Az azonnal oldódó kávé előállítására irányuló kísérletek a 19.század végén kudarcot vallottak,de 1906-ban egy angol szülőktől származó belga mérnők, bizonyos George Washington, Guatemala magas hegyeit járva észrevette, hogy a kannájából kifutott kávé barna lerakodást hagyott hátra. Arra a következtetésre jutott, hogy ennek a nagy magasságban tapasztalható alacsonyabb légnyomás az oka, és miután megkóstolta, úgy vélte, az íze kellemes. Mivel nagy magasságban a víz alacsonyabb hőmérsékleten forr,- okoskodott-párolgása közben kevesebb hőkárosodás éri. A feloldott kávét.Három évvel később a New York-i Brooklynban megalapította a G.Washington Kávéfinomító Vállalatot. Azonnal oldódó kávéja rövid idő alatt sikert aratott, a forgalma óriásira nőtt, amikor az első világháborúban kávéja bekerült a katonák fejadagjába.Az instant kávé készítése nagy mennyiségű kávé főzésével kezdődik. A gyárba már pörkölt és őrölt kész keverék érkezik. Az őrleményből kávét főznek, akárcsak otthon, vagyis forró vízen engedik át, ám a folyamat óriási léptékben zajlik- egyszerre akár 900 kg kávét is használhatnak. A víz egy részét hagyják elpárologni, így erősen besűrűsödött kávé marad visszaAz azonnal oldódó kávé előállításához a kávésűrítményt egy nagy hengeren vezetik át, amelyben az átáramló forró levegő a maradék vizet is elpárologtatja.Ami marad, az a csomagolásra kész instant kávépor.A szemcsés azonnal oldódó kávét fagyasztva szárítással készítik. A megfőzött sűrítményt, megfagyasztják, majd apró szemcsékké zúzzák szét. A szemcséket ezután vákuumkamrában óvatosan felmelegítik. Mivel a vákuumban a víz alacsony hőmérsékleten forr, a maradék nedvesség nagy hő nélkül párologtatható el, és így a kávé jó íze sem károsodik.

Kapcsolódó fórumok:

  • kész pergola

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!