Bográcsozás

A bográcsban való főzéshez előbb mindent készítsünk elő, mert a bográcsban minden gyorsabban sül és fő, mint lábosban. Ne felejtsünk vizet is odakészíteni, mert egy fél perc késedelem miatt már odaéghet az étel.

Bográcsgulyás

Hozzávalókat

  • 1/2 kg marhahús (lábszár a legfinomabb)
  • 4 dkg zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • köménymag
  • kb. 60 dkg burgonya
  • zöldpaprika, paradicsom-só

Csipetkéhez

  • 1 tojás
  • 6 dkg liszt

A gulyáshúst kisebb kockára vágjuk és megmossuk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a burgonyát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.A zsírt a bográcsba tesszük, rárakjuk a gulyáshúst, sz apróra vágott hagymát, fokhagymát, köménymagot, megsózzuk, jól összekeverjük, és lefödve pároljuk. Ha zsírjára sült, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük egy kevés vízzel. Ha a hús már puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát, a megmosott és kicsumázott zöldpaprikát és a meghámozott, karikára vágott paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és ha felforrt, belefőzök a már előkészített csipetkét. Mire a burgonya megfő, a száraz csipetke is megpuhul.(Természetesen a bográcsgulyást nemcsak bográcsban főzhetjük, hanem fazékban vagy kuktában is)

Szentendrei halpaprikás

Hozzávalók fejenként:

  • kb. 50 dkg tisztított halpaprikás
  • 5 dkg füstölt szalonna,
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 zöldpaprika
  • pirospaprika

A szalonnát apró kockára vágva kiolvasztjuk, zsírjában- a pörcöt is bennhagyva- szalmasárgára pirítjuk egy fej apróra vágott hagymát és 1-2 kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát. Meghintjük pirospaprikával, és rátesszük a szeletekre vágott, előzőleg besózott halat, és föleresztjük annyi vízzel, amennyi az egészet ellepi. Aki erősen szereti, egy kevés csöves paprikát is tehet bele. Nagyon kis lángon, nem kevergetve, csak a bográcsot rázva, kb. 40 percet főzzük.Ha nem elég sós, utánaízesítjük, és lehetőleg ugyanabban sz edényben tálaljuk.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!