
A csicsóka nagyanyáink korában igen elterjedt volt. Abban az időben mivel édességre nem tellett pénzük, cukor helyett csicsókát rágcsáltak. Ezért is csúfolták a szegények krumplijának.A csicsóka hazája a Földközi-tenger vidéke. Lila virágú, bogáncsszerű, tövises kóró, amit semmi jóindulattal sem nevezhetünk nemesi növénynek. Gumója a krumplihoz hasonlít. Minden évben újra és újra kihajt, mert kiszedése után mindig marad annyi a talajban, hogy ismét teremjen.Gyógyító hatását már az ókorban felismerték, és évszázadokon át alkalmazták.Bár gumója hasonlít a krumpliéhoz mégis abban tér el tőle, míg a hagyományos burgonya keményítőjéből szőlőcukor lesz, és ennek megemésztéséhez nagy mennyiségű inzulinra van szüksége a szervezetünknek, addig a csicsókában lévő inzulin nagyrészt gyümölcscukorrá alakul. Mivel a csicsókában lévő inzulin gyümölcscukorrá alakul, ezért csökken az inzulinszükséglet és mérséklődik az evéskényszer. Ezért a csicsóka nagyon hatásos gyógyszer a cukorbetegség és az elhízás megelőzésére is. A csicsóka többszörösen is hasznos az egészségünkre, a vér zsírtartalmát csökkentve a koleszterint is csökkenti. Azáltal hogy csökken a koleszterin szint, csökken a magas vérnyomás és a szívinfarktus kialakulásának veszélye. A benne lévő rostok megkötik a vizet, nem jön létre székrekedés.Főzelékként, körítésként, salátának egyaránt fogyasztható, de párolva, rántva, töltve is jó íze van. A csicsókát elkészítése előtt nem kell meghámozni, elég dörzsöléssel megtisztítani. Nyersen is nagyon finom.
Kapcsolódó fórumok:
- csicsóka felvásárlás
- csicsóka update kód
- csicsóka felvásárlási ára
- csicsóka update kódja
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!