Diós és mákos bejgli

A diós és mákos bejgli nélkül elképzelhetetlen, a karácsony és a húsvét.Azonban keveseknek sikerül minden alkalomra tökéletes bejglit sütni.A tésztánál nagyon fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérséklet legyen.A liszt és az élesztő aránya ugyanilyen fontos. 50 dkg liszthez 0,5 dkg élesztőt adjunk.,ha többet teszünk hozzá, sütésnél a tészta megreped, szintén megreped a tészta, ha a töltelék vagy túl kemény, vagy túl lágy. Az arányok itt is fontosak.

Hozzávalók (6 rúd):

  • 1 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg zsír
  • 60 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • ½ dkg só

Töltelékhez

  • 40 dkg mák
  • 40 dkg dió
  • 1 csomag fahéj
  • ½ citrom
  • 4 dkg morzsa

A lisztet, a vajat, a zsírt és 8 dkg porcukrot deszkán elmorzsolunk.Egy dkg élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatunk, és a tésztához vegyítjük.Teszünk bele egy egész tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány órát pihentetjük.Utána a tésztát hat egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk, és mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a szűrű tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk, és a rudakat gyengén zsírozott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz.Tojással megkenve egy fél óráig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, és most már a hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad(megrepedezik).Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Ugyanezen mennyiségből készíthetünk 25 db mákos és 25 db diós kiflit is.

Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat és egy késhegynyi fahéjat.A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük.Teszünk bele egy késhegynyi fahéjat, citromhéjat és 4 dkg morzsát.A tölteléket szintén hidegen kenjük a tésztára.Ügyeljünk, hogy a töltelék se túl sűrű, se túl híg ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben fölreped.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!