
Az étkezés alapvető létszükséglet, testi-lelki egyensúlyunk megteremtésének eszköze. Természetesen örömforrás is.A feng shui ebben az esetben is a harmóniára fekteti a hangsúlyt, tanácsait érdemes megfogadnunk. Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy étrendünk összeállításánál figyeljünk arra, melyik elemhez tartoznak a különféle élelmiszerek.
Az 5 elem: föld, fém, tűz, víz, fa.Íze, tulajdonsága:Föld – az édes elősegíti a megfelelő mennyiségű testnedvek képződését.Fém – a csípős oldja a energiák pangását.Tűz – a keserű felszárítja azon testnedveket, melyek a szív működését zavarják.Víz – a sós erősíti az idegeket.Fa – a savanyú javítja a máj működését.Gabonafélék:Föld – árpa, fehér rizs, köles, kukorica.Fém – barna rizs, zab.Tűz – hajdina, rozs.Víz – búzapehely.Fa – tönkölybúza, búza.Zöldségfélék:Föld – bab, brokkoli, cukkini, karfiol, padlizsán, paprika, répa, tök.Fém – retek, hagymafélék, snidling, karalábé.Tűz – articsóka, cékla, kelbimbó, fejes saláta, spárga.Víz – csicseriborsó, lencse, szójabab.Fa – paradicsom, sóska, kelbimbó, savanyú káposzta, ecetes uborka.Gyümölcsök:Föld – alma, banán, datolya, cseresznye, füge, dinnyék, őszibarack, sárgabarack, szőlő.Fém – nincs.Tűz – birsalma, körte.Víz – ribizli.Fa – áfonya, ananász, citrom, egres, eper, kivi, meggy, narancs, szeder, málna.Húsok:Föld – borjú, marha.Fém – fácán, fogoly, fürj, liba, pulyka, vaddisznó, szarvas, őz.Tűz – kecske, birka, bárány.Víz – hal, garnéla, homár, kagyló, sertés.Fa – csirke, kacsa.
Adjuk meg a módját az étkezésnek, figyeljünk az alábbiakra.Az étkezés szertartása legalább olyan fontos, mint az, hogy mi kerül a tányérunkra. Mindig lassan együnk, ne kapkodva. Alaposan rágjuk meg az ételt. A gyümölcsöt főételként fogyasszuk, előtte és utána két óráig ne együnk mást. Étkezés után pihenjünk minimum 10 percig. Naponta legalább háromszor, de legfeljebb hatszor célszerű enni. Reggelire a föld elem ételeiből válasszunk gabonafélét és gyümölcsöt, ezek amellett, hogy egészségesek, 3-4 órán keresztül az éhségérzetet is megszüntetik. A tízórai és az uzsonna szintén a föld elemhez tartozó gyümölcs legyen. Délben és este úgy kell megválasztanunk az eledelünket, hogy lehetőleg mind az öt elemből legyen valami a tányérunkon. Figyeljünk arra is, hogy főzéskor csak a teljesen kész ételt sózzuk meg, mert így a só nem veszi belel magát az alapanyagokba. Naponta igyunk 2-2,5 liter folyadékot, ez lehet ásványvíz, tea, leves vagy gyümölcslé.
Ne sanyargassuk, inkább kényeztessük magunkat! Ne feledjük, hogy a táplálkozás nemcsak létszükséglet, hanem örömforrás is!
Kapcsolódó fórumok:
- bartholin mirigy gyulladás almaecet
- kelbimbó eltevése télire
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!