
Kevesen tudják, hogy a nők hajlamosabbak szívbetegségre, mint az emlőrákra- máig is ez utóbbi számít az egyik legrettegettebb betegségnek.A tüdőrák után ez a ráktípus a leggyakoribb a nők körében, megelőzésének módjait azonban még mindig kevesen ismerik.Az emlőrák kockázatát számos tényező befolyásolja.Ilyen az életkor, a korábbi betegségek, az első menses és a klimax időpontja, az, hogy az illető szült-e, szedett-e fogamzásgátló tablettát vagy kapott-e hormonpótló kezelést.Rontja az esélyeket a családi halmozottság(az öröklött hajlam),az, hogy hordozza-e az egyén a „emlőrákgének „ valamelyikét, a BRCA1-et vagy BRCA2-t (igaz, ezek az eseteknek csupán 5-10 százalékában játszanak közvetlenül szerepet a betegségben.)Szó sincs azonban, hogy ne lehetne elkerülni a bajt, ha valakinél sok a kockázati tényező. (amennyiben már kialakult a rosszindulatú daganat, gyakran eredményesen kezelhető, ha az emlő havi rendszeres önvizsgálatával és az évente végzett mammográfiás szűrővizsgálattal időben kimutatják.)A megelőzésben fontos szerepet kaphat a táplálkozás.A tudósok jelenleg is kutatják, mely élelmiszerek nyújthatják a leghatékonyabb védelmet,az azonban már biztos, hogy a több gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekés sovány húsok fagyasztása, ugyanakkor a telített és transzzsírok bevitelének radikális csökkenése számos betegség, így a rák ellen is védhet.Ennek oka valószínűleg az, hogy a gyümölcsök és zöldségek különösen sok olyan fitovegyületet tartalmaznak, amelyről bebizonyosodott, hogy kifejezetten rákellenes hatású, s a növényi táplálékokban gazdag étrend eleve kevesebb energiát és zsiradékot tartalmaz.Ez azért is fontos, mert az egyik dolog, amit az emlőrákról biztosan lehet tudni, az az, hogy kockázatát az elhízás-főleg idősebb korban- drámai mértékben növeli.Sajnos a mellrák sok vonatkozásában tehetetlenek vagyunk. Amit viszont mindenki megtehet-sőt mindenképpen meg is kell tenni-,hogy odafigyel arra, mit és mennyit szik.
A titokzatos szója
A szója valóban véd a mellrák ellen?Lehetséges, de hatása függ az életkortól, hogy mióta fogyasztjuk. A szója fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek valószínűleg csökkentik a szervezetben jelen lévő lévő ösztrogén mennyiségét.,ezáltal segítenek az emlőrák megelőzésében.Az onkológusok azonban úgy vélik, hogy az ázsiai nők körében azért ritkább ez a betegség, mert kicsi koruktól fogva sok szóját esznek, míg Nyugaton a nők többsége legfeljebb felnőtt korában ismerkedik meg ezzel a táplálékkal.Az elmélet szerint a szója fitovegyületet a fejlődésben lévő mell szöveteit megváltoztatják, oly módon, hogy ellenállóbbá teszik a karcinogén anyagokkal szemben.Sajnos azonban e vegyületeknek a már kialakult mellszövet védelmében nincs jelentős hatásuk.Ettől azonban a szójaevés még segíthet, ha közvetett módon is.Ha mondjuk sült hús helyett tofut fogyasztunk, azzal kevesebb telített zsírsav és alacsonyabb kalóriaértékű táplálék kerül a szervezetbe, így megőrizhető az egészséges testsúly- mindezzel pedig csökkenthető a mellrák kialakulásának általános kockázata.
Kapcsolódó fórumok:
- karzsibbadás alvás közben
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!