Fodormenta

A fodormenta vagy népies nevén a kerti menta, a csalánfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. A bormentával egyetemben évelő. Nem sokban különböznek egymástól, elég könnyen össze is téveszthetőek! A legjelentősebb különbség kettőjük között az, hogy a fodormenta levelei kissé halványabbak és hosszúkásabbak, mint közeli rokonáé.Főként a nedves, nyirkos talajt, és árnyékos helyet kedveli. Ugyan elviseli a nagy meleget is, de nem igazán kedveli. A szabad földben, kertben, de akár még egy cserépben is igen jól tudja érzi magát. Minden további nélkül a saját konyhánkban mi is nevelhetünk fodormentát! A növény az 1 méteres magasságot is elérheti, ha szabadon hagyjuk burjánzani. Ilyenkor jelennek meg apró virágai, amelyek rózsaszínes, lilás színűek. Könnyen elszaporodik az elszórt virágmagoknak köszönhetően.Felhasználása rendkívül sokrétű. A gyógyászat (teák, illóolajok) a szépségipar (samponok, parfümök), de még az élelmiszeripar (cukrok, rágó gumik) is használja. Esősorban a növény leveleit hasznosítják, amit frissen vagy szárított állapotban is alkalmaznak.Frissen szedve a levelek íze kellemesen kesernyés, mentolos, hűsítő. Kiválóan alkalmas pl. egy limonádé, vagy egy koktél még ízletesebbé tételére. A főként a fiatalabb korosztály körében is népszerű mojitó egyik fontos alkotóeleme.Ha szárítani szeretnénk a mentaleveleket, akkor azt száraz, fénytől védett helyen kell megtennünk, ahol a levelek színe a fokozatos nedvességvesztésnek köszönhetően megsárgul, megbarnul. A kiszárított levelek hosszú ideig (évekig) is eltarthatóak. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a megszárított levelek légmentesen zárható dobozokba, edényekbe kerüljenek! A szárított mentából pl. finom gyógyteát készíthetünk, amely a meghűléses betegségeknél köhögéscsillapításra, vagy gyomor és bélpanaszoknál az emésztés javítására, görcsoldásra alkalmazható.

Kapcsolódó fórumok:

  • fodormenta szedése

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!