Főzési fortélyok kezdőknek és haladóknak

Hogyan készítsünk gyorsan és ízletesen rizst?• Kevés zsiradékot forrósítsunk meg az edényben, tegyük rá a jól megmosott rizst, jól keverjük meg, öntsünk rá kétszerannyi vizet. Sózzuk meg, és hagyjuk lobogva felforrni.• Fedjük be és keverés, nézegetés nélkül a legkisebb lángon főzzük készre.• A tejberizs különösen ízletes és könnyű lesz, ha óvatosan hozzákeverünk egy vagy két tojásfehérjéből készült habot.

Mi a teendő hogy a zsír ne spricceljen ki?• Sütésnél, illetve párolásnál először az edényt hevítsük fel, és csak azután tegyük bele a zsiradékot. Még a tojás sem ég le ilyen módon.• A zsír melegítés közben rendszerint azért serceg, mert vizes. Tegyünk bele egy szelet kenyeret és süssük ropogósra. Ezalatt a víz elpárolog, és a zsír már nem spriccel tovább.• A zsír kellemetlen fröcskölését megakadályozhatjuk, ha beleteszünk egy kevés sót.Sütés közben borítsunk a serpenyőre fémszitát, így eltávozhat a gőz, de a zsír nem fröccsen ki.

Hogyan süssünk bő zsírban?• A zsiradékba tegyünk egy kávéskanál ecetet. A sütendő étel nem szív magába sok zsírt.

Hogyan kerülhetjük el az erős ételszagot a lakásban?• Eltünteti az ételszagot, ha egy tányér forró vízbe néhány csepp levendulaolajat csepegtetünk.• Erős szagú főzelékek főzővizébe cseppentsünk egy kevés ecetet, vagy a tűzhelyen forraljunk egy külön edényben kevés ecetes vizet.• A hal sütése közben keletkező kellemetlen szagot jelentősen csökkenthetjük, ha a morzsába /vagy lisztbe/ egy kevés parmezánsajtot reszelünk.• A kelkáposzta főzésénél is igen erőteljes szagok keletkeznek. Elkerülhetjük, ha egy szelet kenyeret betekerünk gézbe és beengedjük a fazékba. Mielőtt a káposzta megfő, emeljük ki a kenyeret.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!