
A bajai módra készített halászlé a gasztronómia egyik remekműve. Nem csak a Baja város lakóinak a kedvenc étele, hanem Baja környékén élő települések lakói is ugyanazt vallják, hogy a bajai módon készült halászlé az igazi. Öregektől, gyerekekig a bajai ember nem tud elképzelni egy hetet halászlé nélkül.A bajai módra készült halászlé a világ legegyszerűbb, leggyorsabb módon készült, legfinomabb halászléje. A bajai ember mindig talál alkalmat, hogy elővegye a háromlábat, rézbográcsot és máris betölti az utcát, a környéket a halászlé illata. Baján és környékén nem csak nagy ünnepek, böjtök elmaradhatatlan fogása. Névnap, születésnap, kártyaparti, baráti beszélgetés, bármilyen alkalom, elképzelhetetlen halászlé nélkül.A halászlé főzés elengedhetetlen kelléke egy jó rézbogrács. Baján élnek olyan mesteremberek, akik ezt a halászlé főző edényt készítik. Formáját tekintve eltér az közismert bográcstól. Az alja széles, a szája felé keskenyedik. A bográcsban a széléről a közepe felé forr a lé, így a halszeletek egyben maradnak. A bográcsban akkor lesz a halászlé igazán tökéletes, ha fával tüzelnek alatta, de nem mindegy hogy milyen fával.A halászlé főzés a férfiak kiváltsága, az elkészítésének módja apáról fiúra szállt. A férfiak számára ez nem teher, nem munka, hanem egy örömteli program. A bajaiak szerint csak férfiember tud igazi halászlét főzni.A nőknek is megvan a szerepe ebben a programban. A bajai halászlé egyik legfontosabb jellemzője, hogy gyufaszál metélttel tálalják. Amilyen jól főzik a férfiak a halászlét, olyan kiválóan készítik a nők a gyufaszál metéltet.A gyufaszál metélt frissen gyúrt tésztafajta. A nevét onnan kapta, hogy széle hossza, olyan, mint a gyufaszál. Ezt a tészta fajtát általában nem is készítik más ételhez.Ha a bajaiak nem otthon készítik a halászlét, hanem valahol kint a természetben, akkor a tésztát kész állapotban, előre megfőzve viszik a helyszínre.A mai rohanó világunkban már gyakrabban előfordul, hogy készen vásárolt tésztát használnak, de sohasem olyat, ami pörkölt mellé való tészta, makaróni, széles metélt stb. Baja környékén a gyufaszál metélt megtalálható a boltokban. A frissen gyúrt tésztát azonban semmi sem pótolja.Karácsony szent estéjén, húsvétkor nagypénteken szinte beteríti a várost ez a csodálatos, forró illatfelhő, mert minden háznál a szabadban, bográcsban fő a halászlé. Csukott szemmel is érzi a haza igyekvő, hogy megérkezett.
Kapcsolódó fórumok:
- bajai kurvák
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!