
Hogyan csökkentsük a cukorfogyasztásunkat?
Ha sikeresen összeállítottunk magunknak egy egészséges diétát, amely gazdag rostokban, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes gabonákban, fehérjékben, hasznos zsírsavakban, akkor valószínűleg azon találjuk magunkat, hogy cukorfogyasztásunkból is visszaveszünk.A cukor ingadozást okoz az energiaszintünkben, és súlyproblémákhoz vezet. Sajnos ha az édességek, cukorkák mennyiségét korlátozzuk is, csak fél megoldást jelent. Nem vagyunk ugyanis tudatában, hogy mennyi cukrot fogyasztunk el a nap folyamán. Nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz azonban sok készétel, például kenyér, konzerv zöldségek és levesek, tésztaszószok, margarinok, fagyasztott készételek, gyorsételek, vagy a ketchup. Nézzük, mit tehetünk ez ellen.Kerüljük a cukros italokat. Egy kb 3,3 dl-es szénsavas üdítő tíz teáskanálnyi cukrot tartalmaz, többet, mint az ajánlott egész napi mennyiség. Próbáljuk ki az ásványvizet egy kevés citromlével vagy gyümölcslével.Együnk inkább természetesen édes ételeket: gyümölcsöket, paprikát, édesítetlen mogyoróvajat.Ha a kész ételek címkéit megnézzük, a cukor különböző formában és neveken fordul elő: nádcukor, kukoricaszirup, juharszirup, gyümölcslé-koncentrátum, barnarizs-szirup, maltodextrin, detróz, fruktóz, maltóz.
A cukor mellett sóból is túl sokat fogyasztunk általában. A sok só magas vérnyomást okoz, és egyéb betegségekhez is vezethet. Jó, ha sófogyasztásunkat legfeljebb 15oo-23oo mg-ra tudjuk csökkenteni naponta.A konzerv vagy fagyasztott ételek gyakran az ajánlottnál sokkal több sót tartalmaznak. Sok éttermi és gyorséttermi étel szintén rengeteg sót tartalmaz.Ha tudjuk, válasszuk a friss vagy a fagyasztott zöldségeket a konzerv helyett. Fogyasszunk kevesebb sós rágcsálni valót, chipset, sós mogyorót. Fokozatosan csökkentsük a só mennyiségét, hogy ízlelőbimbóinknak legyen ideje alkalmazkodni.
Kapcsolódó fórumok:
- fornetti sütése
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!