Hogyan segít a fokhagyma a fogyásban?

A fokhagyma már az időszámításunk előtti negyedik évezredben is használatos volt gyógyításra az ókori Egyiptomban, Rómában, Görögországban. Igen népszerű gyógynövény, nem véletlenül: csökkenti például a koleszterinszintet, rákmegelőző, jó fertőzések ellen, még a fogyásban is segíthet.A fokhagymában allicin található, ami kéntartalma miatt antibakteriális hatóanyag. Az allicin csak abban az esetben szabadul fel, ha a fokhagymát összezúzzuk, a főzés viszont tönkreteszi, ezért célszerű inkább nyersen fogyasztani. A fokhagyma tartalmaz még A- és C-vitamint, szelént is.Ez a növény nagyon jó étvágycsökkentő. Erős illata az agyban az elégedettség központját stimulálja, csökkentve az éhségérzetet. A fokhagyma növeli az agy érzékenységét a leptinre, ami egy zsírsejtek által kiválasztott hormon, az étvágyat szabályozza. Más módokon is érvényesül a fogyasztó hatás: a fokhagyma az idegrendszert is stimulálja, ami adrenalint választ ki, s ez felgyorsítja az anyagcserét. A gyorsabb anyagcsere hatására több kalória ég el, tehát kevésbé hízunk.A fokhagymáról kimutatták, hogy nyersen összetörve nagyobb mennyiségben választja ki a jó hatású allicint. Ezért adjuk bátran zúzva salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, öntetekhez. Vékonyra szeletelve is nagyszerű ízesítője lehet sokféle ételnek, többek közt az olasz tésztaszószoknak.Egyetlen negatív hatása a leheletünkön érződő szaga. Ha ettől meg akarunk szabadulni, rágjunk friss petrezselymet, mentát, narancs- vagy citromhéjat, édeskömény magot.

Kapcsolódó fórumok:

  • fokhagyma fogyókúra

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!