
Hogyan segíthetünk, hogy jobban puhuljon a hús és ne fusson ki a tej?
Hogy jobban puhuljon a hús?• A leveshús főzővizébe egy evőkanál gyenge ecetet teszünk.• A kemény, rágós sültet vagy vadhúst előzőleg erőlevesben felfőzzük, kihűtjük és a húst a lében néhány óráig állni hagyjuk. Csak aztán sütjük.• A marhaszeletet ecet és olaj keverékében mintegy két órán át állni hagyjuk, de közben megforgatjuk.• A baromfihúst sütés vagy főzés előtt meglocsoljuk citromlével. Ettől még omlósabb és jobb ízű lesz.• Az öreg tyúkot főzés előtt kenegessük meg ecettel. Olyan íze lesz, mint egy csirkének.• Az öregebb állatok – marha, liba vagy vadak – húsát néhány napra olajos, esetleg ecetes-zöldséges páclébe tesszük, a hús porhanyósabb lesz.
Mit tegyünk, hogy ne fusson ki a tej?• A tej forralása előtt az edényt először öblítsük ki hideg vízzel, mert így nem ég le.• Ha tejet forralunk, kenjük körül a lábas peremét kevés vajjal, így a tej nem fut ki.• Nem savanyodik meg, és nem fut össze a tej, ha forralás előtt literenként egy kávéskanál cukrot teszünk bele.• Ha egy kissé savanykás tejet vásároltunk, tegyünk bele egy késhegynyi szódabikarbónát, és azonnal forraljuk fel.• A tejen forralás után sem képződik hártya, ha a nyers tejbe egy kevés cukrot teszünk, és állandóan keverve forraljuk fel, azután hideg vízbe állítva addig keverjük, amíg kih61.• A tejet forralás után csak akkor szabad lefedni, ha már egészen kihűlt.• A savanyú tejet tésztába, kalácsba még felhasználhatjuk.• Hamarabb megalszik a tej, ha egy kanál tejfölt teszünk bele.• Joghurtot legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy a tejet felforraljuk, majd langyosra hűtjük, állandó keverés közben 1 – 2 evőkanál joghurtot teszünk bele, és 2 – 3 óra hosszat egyenletes meleg helyen állni hagyjuk. Ne legyen túl meleg, mert a joghurt savanyú lesz! Jól lehűtjük, és fogyasztás előtt simára keverjük.• A tej és a tejes ételek érzékenyek minden szagra. Ezért tejforraláshoz, tejberizs, tejbedara, madártej készítéséhez csak olyan lábast használjunk, amiben más ételt nem főzünk.
Kapcsolódó fórumok:
- húspuhítás
- 1/4 liter tej az mennyi
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!