Sokan inkább főzelékpürét adnak először, s csak azután gyümölcsöt, olyan meggondolásból, hogy miután a csecsemő a gyümölcsök természetes édes ízét jobban kedveli, azok után nehezebben fogadja el a főzelékpüréket.A baba főzelékeinek elkészítése különleges gondot igényel: fontos, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a konyhatechnikai műveletekből adódó tápanyagveszteséget. Nagyobb a veszteség, ha az ételkészítés során túlzottan hámozunk, ha túlságosan felaprítjuk, ha hosszasan áztatjuk a nyersanyagot, ha túl sok a főzővíz, ha elöntjük a főzőlevet, ha túl hosszú ideig vagy lefedés nélkül főzünk, ha elkészítés után melegen tartjuk vagy ismételten felmelegítjük a főzeléket.A csecsemő főzelékét mindig frissen készítsük, hibátlan zománcúvagy jénai tálban, fedő alatt. Hat hónapos korig passzírozzuk a főzeléket, később a főzelékek fajtája szerint döntsünk a passzírozás vagy a turmixolás mellett (a zöldborsó héját például csak passzírozással tudjuk eltávolítani.)Ha nem fogyott el a főzelék, a maradékot öntsük ki, semmiképpen ne tegyük el másnapra. Ha napjában már kétszer adunk főzeléket, készíthetünk egyszerre két adagot is, de a második adagot felhasználásig hűtőszekrényben kell tárolni.Több adagot is készíthetünk előre: kiporciózva, fóliában leforrasztjuk és lefagyasztjuk. Mélyhűtőben két hónapig tárolhatjuk. Húspépet is készíthetünk előre, jégkockatartóban lefagyaszthatjuk, s egy-egy húskockával dúsíthatjuk a baba főzelékét. Fogyasztáskor ne csak melegítsük, a biztonság kedvéért forraljuk is össze a főzeléket.Az olajat felhasználáskor tegyük a főzelékbe.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!