Kajsziművelés

Őszibarackot elsősorban hazai ellátásra termesztünk, mert a külpiacokat a mediterrán országok uralják, annak ellenére,hogy nálunk is évszázadok óta megtalálható. Igaz, elsősorban melegigényes növény és öntözni is kell a bő terméshez Manapság divatba jöttek a lapos barackok is a világon, francia nemesítők már lapos nektarinok egész sorozatát hozták létre. Franciaországbankörülbelül a kínálat negyedét alkotják a lapos barackok, ugyancsak negyedét a nektarinok, a többi a molyhos, sárga és fehér húsú őszibarackok részesedése. Házi használatra Orosz lapos néven emlegetik a nyikitai botanikus kertből származó, augusztus elején érő fajtát. Szépen színeződik, húsa kellemesen savas, olvadó levű , finom ízű , a fája szép és egészséges.A Zsoltüj fajta nyugat-ázsiai eredetű , teljesen sárga, csupasz héjú barack. Szeptember elseje körül érik, jóízű a gyümölcse. Moníliára érzékeny. Lisztharmat- ellenálló és nem mutat himlővírus-tünetet a Krümcsanyin nektarin. Az első nemesítési cél a koraiság lehet, ugyanis a primőr gyümölcs mindig jobb áron kel el, mint a később érők. Az ismert Aurora június 6-10. körülérik, látványos küllemű, kifejezetten szép gyümölcs, a ma divatos fajták képviselője. A második nemesítési elképzelésaz Aurora kipróbálása volt anyafajtaként. Jó szülőpartner, mert sok magot lehet nyerni a keresztezésekből és az utódai mind korán érnek és fényes a felületük. És bár a korai barackoknál az íz nem elsődleges szempont, az Aurora utódai közt túl sok a kimondottanrossz ízű , savas barack. Intenzív művelésnél a kézi munka megkönnyítése az egyik fő szempont. A fák tetejét kis létráról isel lehet érni!

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!