Kávé – ürülékből

Sok helyen termesztenek kávébabot, így a kávék többsége nem számít kuriózumnak. Persze így is akadnak olyanok, melyek a legkritikusabb kávészakértőket is ámulatba ejtik és valódi kávékülönlegességnek számítanak. Ezeket a kávékat nem a kávébabok termesztésének helye teszi egyedivé, hanem annak a módja, ahogy elkészítik. Kopi Luwak. Ezt a nevet viseli a világ egyik legkülönlegesebb kávéja. Jamaicából származik, pontosabban Szumátra szigetéről. Nevében a Kopi indonézül a kávé szóra utal. Annyira luxuskávénak számít, hogy évente összesen kevesebb, mint 200 kilót készítenek belőle, ezért az ára is elég borsos. Ebből az egyedi ízvilágú, különleges fermentológiájú kávéból 10 dkg-ért megközelítőleg 14000 forintot kell fizetni. És akkor lássuk, hogy mitől is olyan egyedi a mód, ahogy készül. Az indonéz szigeteken él egy őshonos cibetmacskaféle, a maláji pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus), amit a helyiek csak Luwak-nek neveznek. Ők a kávéfák tetején éldegélnek, és táplálékként a legérettebb, legpirosabb kávébabszemeket fogyasztják. A kávészemek végighaladnak az állat emésztőrendszerén, majd megjelennek az ürülékükben. Az a folyamat, ami a kávészemekkel történik az állat emésztőrendszerében, lényegében ugyanaz, ami a normál kávékészítés során a nedves erjesztés során végbemegy. Mégis meggyőződésük, hogy a pálmasodró bélrendszerében lezajló folyamatok adják a kávénak az utánozhatatlan ízt. Az ürülékből összegyűjtik a szemeket, megpörkölik, majd ízesítik. Aki kóstolta, állítja, hogy a világ legfinomabb kávéja és a legízletesebb, amit valaha ivott. Egyszerre krémes, és testes, nehéz. Kicsit a karamellre és a föld ízére hasonlít. Külföldön járva bármelyik Starbucks kávézóban meg lehet kóstolni körülbelül 1000 forintnak megfelelő összegért.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!