Keresztallergia esetében, ami jóval gyakoribb az ételallergiánál fontos tudni, hogy aki allergiás a parlagfűre, annak szervezete ugyanazokat a tüneteket produkálhatja, mondjuk görögdinnye fogyasztása esetén is.A keresztallergiát váltanak ki magas hisztamin tartalmú ételek, italok, amelyek a pollenszezonban felerősítik az allergia tüneteit. Ilyen például az alkohol, paradicsom, halfélék, kávé, mogyoró, citrusfélék, füstölt ételek, penészes sajtok, és a csokoládé.Minden olyan allergiásnak érdemes gyanakodnia keresztreakcióra, akinek házi por, illetve pollenallergiája van, ha egyes ételek fogyasztása után allergiás tüneteket észlel magán.A leggyakoribb összeférhetetlenséget a nyírfapollenre érzékenyeknél tapasztaljuk, ha mondjuk dióféléket, almát vagy epret fogyasztanak.Keresztreakció fordulhat elő a következő esetekben:Kapor esetén-banán, üröm, zellerDiófélék esetében-kivi, rozsliszt, pisztácia, szezámmag, napraforgómagPázsitfűnél-ananász, rozs, paradicsom, dinnye, fűszerekPoratkánál- a rákfélékLatex esetében- a citrusfélékMogyorónál- az összes többi olajos magFokhagyma esetében- vöröshagyma, spárgaSárgarépa érzékenyeknél- ánizs, alma, rizs, burgonya, nyírpollen, ananász, avokádóParlagfű allergiánál- uborka, dinnye, gesztenye, latex, banán, cukkiniNyírfa pollenallergiások érzékenyek lehetnek- paradicsom, körte, sárgarépa, eper, alma, zeller, málna, szeder, őszi- és kajszibarack fogyasztására.Tejallergia esetében keresztallergiát okoz a szója, más állatok teje és még a szarvasmarha, húsa és bőre is.Tojásallergiánál pedig, más szárnyasok tojása, húsa, tolla.A fenti felsorolás nem tartalmazza az összes lehetséges variációt vagy lehetőséget, ezért nem érdemes otthon próbálkozni a kiszűrésével. Hiszen mindig újabb és újabb tünet együttesek bukkannak fel, amiket csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet feltárni.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!