Kevert tészta

A hozzávalókat egyszerre kell tálba tenni és robotgéppel alaposan kidolgoztatni, míg selymes fényű nem lesz!

25 dkg finomliszt (5 dkg-ot lehet teljes kiőrlésűvel helyettesíteni)1 cs. sütőpor12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj (v. margarin)12,5 dkg cukor1 csipet só2 tojás1 dl tej

Kikenünk egy sütőformát és beszórjuk zsemlemorzsával. 29 cm átmérőjű gyümölcstorta formába öntve ez a mennyiség éppen megfelelő. A sütőt jól felmelegítjük. Az a tapasztalat, hogy a gázsütő maximum 200 C fokra melegszik fel. A tésztát beleöntjük a formába. 6-7 p-ig sütjük (NEM tovább), majd a tetejét beszórjuk (nagyon sűrűn, szinte egymást érintve) azzal, amivel éppen gondoljuk, pl.: szőlő, meggy vagy darabolt ananász, lehet bármelyikhez diót, mandulát vagy mogyorót is tenni. Friss meggyből pl. különösen nagyon finom. Ha rá raktuk a gyümölcsöket, akkor vissza tesszük a sütőbe. Még legalább 20 p-ig sütjük (a tészta állapotát a szokásos módon, húsvillával ellenőrizzük, akár a piskótát, ahhoz hasonló állagú tésztát kapunk egyébként).Ha megsült, kivesszük és először a formában hagyjuk kicsit hűlni. Le kell takarni tiszta konyharuhával és annak tetejére nylon zacskót kell teríteni. Azt időnként forgatni, hogy ha nedves lett, akkor a száraz fele kerüljön a konyharuhára. Mire legközelebb meg lesz fordítva, a vizes oldal megszárad. Még melegen tálra kell tenni. Meg kell nézni, hogy a tészta elvált-e a sütőforma oldalától. Ha nem biztos, akkor a lapos fém húsvillát óvatosan a tészta és a forma oldala közé be kell vezetni, ha gyümölcstorta forma esetén minden redőbe. Vigyázat, a tészta ilyenkor még nagyon puha, könnyen törik!A kiborítás trükkje a következő: Ahogy le van takarva a sütemény a fent leírt módon, egy nagyméretű fonott lábas-alátétet (vagy valami más könnyű, de elég szilárd lapot) kell rá tenni és azzal együtt az egészet megfordítani, majd deszkára tenni. A sütőformát ekkor könnyedén le lehet róla venni. A tálat, amire tenni akarjuk, rá borítítjuk és a lábas-alátét alá nyúlunk, majd megfordítjuk. SOHA nem tároljuk betakaratlanul, mert kiszárad! Ha már langyos, tiszta, száraz konyharuhára cseréljük a nedveset és ugyanúgy hagyunk rajta nylont is. Így napokig friss marad, nem kell hűtőbe tenni (kivéve, ha 30 fokos meleg van  )

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!