Milyen a jó kelt tészta?

A kelt tészták olcsók, de időigényesek. Többféle sütemény készíthető belőlük.Elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy a meleg konyhában dolgozzunk, és a felhasználásra szánt liszt ne legyen hideg.Minden alapanyag, amit felhasználunk szoba-hőmérsékletű legyen.Először felfuttatjuk az élesztőt, vagyis a meglangyosított tejben kevés cukor hozzáadásával feloldjuk az élesztőt. Amikor a tej felszínére jön az élesztő, hozzákeverjük a többi alkotórészt:az olvasztott vajat vagy margarint, tojást, átszitált lisztet. Galuskakeménységű tésztát készítünk.Minden sütésnél fontos, hogy a tésztát jól kidolgozzuk: a kelt tészta különösen meghálálja a fáradságot.Fakanállal vagy robotgéppel addig kavarjuk, verjük, míg hólyagok képződnek a tésztában.Ezután meglisztezzük a tetejét, és konyharuhával letakarjuk.Addig kelesztjük, amíg a tészta tömege a duplájára nő. Kb. 1 óra.

A kelt tészta akkor lesz igazán foszlós, ha az alapanyagok megfelelő arányban vannak.50 dkg liszthez 3 dkg élesztőt adjunk. Ha több az élesztő, a sütemény túlkel, és sütés közben megreped.Az olvasztott zsiradékot lehetőség szerint fokozatosan adjuk a tésztához, így lesz foszlós a kalács.

Ebből a tésztából készíthetünk fonott kalácsot, brióst, ízes, mákos vagy diós tekercset.Ez utóbbiaknál a töltelék lágyabb legyen mint a pozsonyi patkóhoz szokás, hogy a tésztára ár tudjuk kenni.Készíthetünk belőle vargabélest,aranygaluskát,fosztós kalácsot,fánkot és még sok más süteményt.A sütemény elkészítése után még legalább ½ órát pihentetni kell. (keleszteni)csak ezután tegyük a sütőbe.

Sütés előmelegített , mérsékelten meleg sütőben,vagy kemencében.Ha a sütőbe kevés vizet teszünk,a gőzben a kelt tészta kimondottan finomabb lesz.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!