Egy testépítő számára az étrend kialakításánál elsődleges kérdés, hogy miből fedezze tápanyagszükségletét. A kalóriaszükségletünk fedezésére szolgálnak az úgynevezett kalorigén (energiát nyújtó) tápanyagok, a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. Ezeken kívül nem kalorigén tápanyagokra is szükségünk van, ezek a vitaminos és az ásványi sók.
A kalorigén tápanyagok szervezetünkben elégnek, fűtőanyagként szolgálnak. Az egyes molekulákból egyszerű széndioxid és víz molekulák lesznek, miközben az energia, mely ezeket a molekulákat összetartotta, felszabadul. Egy gramm fehérje vagy szénhidrát elégésekor körülbelül 4,1 kalória, egy gramm zsír elégésekor pedig 9,3 kalória szabadul fel.
Az, hogy a kalorigén tápanyagok milyen arányban szerepelnek táplálkozásunkban közel sem mindegy. A modern táplálkozástudomány szerint a mennyiségi követelmények mellett a kalorigén anyagok, elsősorban a fehérjék minőségileg is rendkívül lényegesek az étrendben. A feladat az, hogy a kalóriaszükségletet úgy elégítsük ki, hogy a tápanyagok optimális arányban jussanak be szervezetünkbe.
A FEHÉRJÉK: a fehérjék szerveztünk építő kövei. Testünk 8 százaléka fehérje, szükségünk van rájuk a növekedés, a fejlődés szakaszunkban – izomnövelésnél. Teljes értékű fehérje-forrásunk például a tojás, a tej, a húsfélék és nem teljes értékű a hüvelyesek, a búza, a kukorica, stb.
A SZÉNHIDRÁT: a kalóriaszükséglet kielégítése szempontjából ezeknek van a legnagyobb jelentősége. Táplálékunk több mint fele szénhidrát, mely szénből, hidrogénből én oxigénből épül fel. Itt a különféle cukrok és keményítők játszanak fontos szerepet. A legmagasabb szénhidráttartalma a fehér cukornak és a szőlőcukornak van – de a mézben is sok a tartalék.
A ZSÍROK: a túlzott zsírfogyasztás eredménye lehet a magas vérnyomás, érelmeszesedés. Se a túl kevés, se a túl sok zsírfogyasztás nem megfelelő. A zsírok a legmagasabb energiaértékűek, de zsírokra az energiaszükséglet biztosításán túl i szükség van – zsírban oldódó vitaminok. Természetesen az sem mindegy, hogy állati, vagy növényi eredetű zsírokat fogyasztunk nagyobb mennyiségben.
VITAMINOK ÉS SÓK: a szervezetünk zavartalan működéséért felelősek, hiányuk betegségekhez vezethetnek. A sportolók megnövekedett kalóriaigénye a vitamin és só szükségletet is növeli. A helyes és kívánatos bevitelt nehéz eltalálni, hisz könnyen fennállhat a hiányállapot, illetve van, amiből a túlzott bevitel is helytelen. Zsírban (A, D, E, K) és vízben oldódó (C, B) vitaminokat különböztetünk meg.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!