Az egészséges bőr felső rétege havonta cserélődik, pikkelysömörben (pszoriázisban) szenvedő betegeknél azonban az új hámsejtek képződése olyannyira felgyorsul, hogy a régi sejteknek nincs idejük lehámlani: egymásra halmozódnak, mint egy többször meszelt falon a festékréteg, amelyek aztán felhólyagosodnak és lepattogzanak.A plakkok leggyakrabban a térden, a könyökön és a hajas fejbőrön jelennek meg, de az egész testen is bárhol előfordulhat. Jellemző, hogy súlyosabb kiütésekkel járó fellángolások és sokkal enyhébb nyugalmi állapotok időszakonként váltogatják egymást.A bőrgyógyászok nem tudják, mi indítja be a pikkelysömört kiváltó reakciót, így egyenlőre a gyógymód megtalálása is várat magára. Egyesek szerint a pikkelysömör genetikai, örökletes betegség, tehát a hajlam a betegségre veleszületett. Mások azt mondják, a túlhajszolt életmód, stressz, rendszertelen életvitel, túlzott alkohol fogyasztás is kiválthatja a reakciót. Táplálkozási szakemberek viszont szentül hiszik, hogy az étrend megválasztásával, elkerülhető, vagy legalábbis csökkenthető a pikkelysömör kialakulása.A gyógymód megválasztása minden beteg esetében más és más.Orvosi kezelésekkel ezért most nem foglalkozunk itt.Inkább nézzük a legkézenfekvőbb lehetőséget: a táplálkozást.Rendkívül fontos, hogy étrendünket olyan táplálékokkal gazdagítsuk, amelyek enyhítik a tüneteket. Jótékony hatásúak lehetnek például a természetes gyulladáscsökkentők, valamint a bőségesen fogyasztót friss gyümölcsök és zöldségek, amelyek tele vannak a bőr egészségét védő tápanyagokkal.
Gyógyhatású táplálékok, amelyek jótékonyan hatnak az egészséges bőr megőrzéséhez a lazac és más zsíros húsú halak.Míg a hidratáló kenőcsök és nyugtató krémek kívülről, a megfelelő étrendi zsiradékok belülről táplálják a bőrt, enyhítve a viszketést. A zsíros húsú halak (makréla, lazac, hering) gyulladáscsillapító ómega-3 zsírsavakat tartalmaznak.Egy londoni kísérletben pikkelysömörös betegek hat héten át mindennap 180 g sovány, fehér húsú halat, majd újabb hat hétig hasonló adagban zsíros húsú halat kaptak enni. Az utóbbi 15 százalékkal enyhítette a pszoriasis tüneteit, míg a fehér húsú halak fogyasztása nem hozott javulást.
Paradicsom, sárgarépa, spenót és a béta-karotin más forrásai.Amikor olasz kutatók pikkelysömörös páciensek étrendjét összehasonlították egészséges személyek táplálkozási szokásaival, kiderült, hogy jóval ritkább a betegség azok között, akik sok paradicsomot, sárgarépát és más, béta-karotinban gazdag ennivalót fogyasztanak. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul át, amely nélkülözhetetlen a bőrszövet egészségének megőrzéséhez. További jó forrásai: a paraj, a tökmag, az édesburgonya, a sütőtök, a sárgadinnye és a céklalevél.
Mediterrán étrend friss gyümölcsökre és zöldségekre, hal-, csirke- és egészséges tésztaételekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre és olívaolajra épül, ezért számtalan élettani előnye van, többek között enyhíti a pikkelysömört.
Kurkuma: a kutatások szerint a curry szép sárga színt adó fűszer, a kurkuma gyulladáscsökkentő hatásánál fogva a pikkelysömör tüneteit is enyhítik.
Citromlé: Egyes természetgyógyászok szerint segíthet, ha citromos vizet iszunk. A gyenge savak, mint amilyen a citromsav, bonyolult vegyi folyamatokat eredményeképpen otthonos környezetet teremtenek azon hasznos baktériumok számára, amelyek enyhítik az immunrendszer túlterheltségét. Ezek a savak más hatásmechanizmusok révén az autoimmun betegségek ellen szintén védelmet nyújtanak.Megjegyzendő viszont, hogy egyeseknél éppen az enyhíti a pikkelysömör tüneteit, hogy kerülik a citrusféléket ( citrom, narancs, mandarin stb..)nekik az ananászt is ki kell iktatni étrendjükből.
Kapcsolódó fórumok:
- pikkelysömör adókedvezmény
- pikkelysömör soha többé pdf letöltés
- soha többé pikkelysömör pdf
- pikkelysömör soha többé könyv letöltés
- kurkuma pikkelysömörre
- soha tobbe petefeszekciszta konyv
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!