Polip több variációra

Bár nálunk nehezen lehet beszerezni polipot, de a gasztronómia rajongói bizonyára szívesen vesznek egy – két különleges receptet, melyet polip felhasználásával lehet elkészíteni.Az állat méretéből adódóan egy nagy fazékra van szükségünk, melynek fedője is van.Kb. hét evőkanál olívaolajon megpuhítunk fokhagymát, petrezselymet és citromhéjcsíkokat. Ezután helyezzük a polipot egészben az illatozó olajra. A lábast lefedve jól összerázzuk és lassú tűzön kb. 15-20 percig saját levében főzzük. A hő hatására sok levet enged a polipunk és porhanyósra fő. Ha a villa átszúrja a húsát, akkor megfőtt az állatunk. Főzés előtt ill. utána is eltávolíthatjuk a polipról a nem kívánt részeket, valamint főzhetjük már alapvetően felszeletelve is.Az így elkészített polip alapként szolgál további fenséges eledelek készítéséhez.A puhára főtt poliphoz kagylókat szórhatunk, majd ha szétnyíltak, kivehetjük a polipot és a bőrét lehúzva eltávolíthatjuk a szívókorongokat, a szájat és a szemeket.A fejet felszeleteljük, a karokat pedig karikákra vágjuk.Az edényben maradt levet ízlés szerint még sóval, borssal ízesítjük, majd tányérba szedjük. A polipdarabokat valamint a kagylókat a lébe szedjük, petrezselyemmel szórjuk meg. Ha laktatóbbra vágyunk, fehér babbal tálaljuk.Az előző recepthez hasonlóan a kagylók megfőzése után petrezselymet, édesköményt és zellert darabolunk össze egy tálba. Az előzőekben leírt módon felszeleteljük a polipot és összekeverjük a héjukból kiszedett kagylókkal, valamint a zöldségekkel. Olívaolajjal, zöldfűszeres ecettel és a főzőléből egy kevéssel elkeverjük az egészet, végül sózzuk és borsozzuk.Kétségtelen, hogy egyedi ízlésvilágnak felelnek meg a fent leírtak, de a tenger gyümölcseinek kedvelői bizonyára megtalálják számításukat e téren.

Kapcsolódó fórumok:

  • horkolas elleni szaj betet

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!