Hihetetlenül hangzik,de igaz : már heti fél adag halétel elfogyasztásával is csökkenthető a halálos kimenetelű szívroham kockázata.Mielőbb át kell térni az egészséges táplálkozásra,hogy élettani hatása minél inkább érvényesüljön.Nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni a szívbetegség kockázati tényezőit,hiszen többségük nem érezhető,márpedig fájdalom hiányában azt hihetjük ,minden rendben.Gyakran egy rokon vagy közeli ismerős váratlan szívrohama kell ahhoz,hogy rádöbbenjünk, minket is bármikor elérhet ez a kíméletlen betegség.De ne feledjük,hogy a szívbetegség gyakran hosszú évek alatt alakul ki, és a már kialakult koros folyamatokat nem lehet megállítani egyik napról a másikra.Ha a családban van, vagy volt szívbetegség akkor könnyebb az elhatározás,hogy megelőzzük a bajt,mielőtt kialakulna. Mielőbb meg kell változtatni táplálkozási szokásainkat.A szívbetegség kialakulásában az étrend játssza az egyik legfontosabb szerepet,akkor logikus,hogy annak megváltoztatása lehet a megelőzés legfőbb eszköze.Felejtsük el a zsíros ételeket és a szalonnát,fogyasszunk több halat,gyümölcsöt,zöldséget és teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket.Már az is jelentősen csökkenti a szívroham kockázatát,hogy minden étkezés keretében elfogyasztunk egy gyümölcsöt vagy zöldséget.Sőt,az egészséges étrend a már fennálló szívbetegségből esetleg ki is gyógyíthat – ez az, amire a pirulák nem képesek-, mégpedig a koleszterinszínt és a vérnyomás csökkenésével,a vércukorszint normalizálásával,a gyulladásos folyamatok visszaszorításával és a fogyás elősegítésével.Azon szívbetegeknél,akik mediterrán étrendre tértek át (tehát vörös húsok és feldolgozott élelmiszerek helyett friss termények,teljes kiőrlésű gabonafélék és egészséges zsiradékokat tartalmazó halak,olívaolaj és diófélék kerültek az asztalukra), 50-70 százalékkal csökkent az újabb szívinfarktus kockázata azokhoz képest,akik továbbra is egészségtelen,nyugati típusú táplálkozási szokásokat követték.Egyre többen tudják,hogy az egészséges táplálkozás (halak, gyümölcs, zöldség, diófélék,teljes kiőrlésű gabonafélék,) élelmi rostokban gazdag táplálékok A természet szívgyógyszereinek tekinthetők.Ha hetente csak egyszer ebédre vagy vacsorára halat eszünk, az nagy valószínűséggel azt jelenti,hogy eggyel kevesebb húsételt fogyasztunk -és ez önmagában is eredmény, többek között azért,mert a koleszterinszínt nem emelkedik tovább. De a halakban lévő zsírok kiváltképp egészségesek: stabilizálják a szívritmust, így segítenek a aritmia (szabálytalan szívverés) megelőzésében,ami szívelégtelenség,trombózis előidézője lehet, továbbá csökkentik a koleszterin és a tigliceridek szintjét,valamint mérséklik az artériák gyulladását, ami a legújabb kutatások szerint főszerepet játszik a szívbetegség kialakulásában.Tehát : egészséges táplálkozással megelőzhető a szívbetegség kialakulása vagy legalábbis csökkenthető annak kockázata.Minél több olyan élelmiszert fogyasztunk(zabkása,zabkorpa, hüvelyesek,diófélék, gyümölcs ,áfonyalé, alma,fokhagyma piros húsú grépfrút) szervezetünk ellenálló képessége növekszik,képes lesz ellenállni a ránk leselkedő veszélyeknek.Az itt felsorolt táplálékok mindegyike véd a szívbetegség ellen,de vannak köztük olyanok ,amelyek együtt fogyasztva még hatékonyabbak.
Például a szójafehérje,a mandula,a zab,az árpa és a növényi sztanolok kombinációja .
A másik diéta a bor,hal étcsokoládé,gyümölcsök,zöldségek,mandula és fokhagyma
Ha ezeket az ételeket kombinálva együttesen fogyasztjuk akár 76 százalékkal csökkenthetik aszív-ér rendszeri megbetegedések kockázatát.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!