Szoptatási tápanyagigény

A szülészeti osztályokon a legtöbb helyen külön személyzet foglalkozik a gyermekágyas és külön az emlő- és a szoptatásifeladatokkal.Az anyatej nagyobb mennyiségű elválasztása a szülést követő harmadik napon indul meg olyan módon, hogy az emlők hirtelenmegduzzadnak, feszesekké válnak. A szoptatásról a következőkben még részletesen szó lesz.A szoptatás némileg emeli ugyan az anya kalória- és táp-anyagigényét, de a gyermekágyas nőnek nem kell túltáplálnia magát,mint ahogyan az a közhiedelemben él. Ezt a némileg emelkedett tápanyagigényt nem füstölt kolbásszal és nem töltöttkáposztával kell fedezni! A kórházakban a gyermekágyas osztályok étrendjére különös gonddal figyelnek, nincs feltétlenülszükség pótlásra. Ha a család kedveskedni szeretne, könnyen emészthető tejtermékekből, gyümölcsből, gyümölcsléből egészítseki az étrendet. A szénsavas üdítőitalok nem ajánlatosak. Egyszerre csak olyan kis mennyiségű ételt hozzanak a látogatók,amit azonnal el lehet fogyasztani, nem kell tárolni. Elrettentő látványt nyújt a gyermekágyas asszony zsúfolt tetejűkórházi kis szekrénye, a hely hiányában az ablakok üvegei közé rakott nagy mennyiségű vajas sütemény és gyorsan romlómadártej.Bármilyen ragyogó élmény is a szülés, a szülészeten töltött gyermekágyas időszak nem tartozik a legszebb emlékek közé. Azegészséges anyáknak sokszor szemmel láthatóan kényelmetlen a kórházi fegyelem, nem szeretik a szigorú napirendet, azelőírásokat.Türelem. Alig néhány nap, amit ki kell bírniuk és eljön a várva várt hazamenetel.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!