
A tojás gazdag fehérjében, szénhidrátban, zsírban, és a legnélkülözhetetlenebb vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne.Magyarországon nagyjából a lakosság 1%-a allergiás a tyúktojás valamely alkotóelemére.Tojás allergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet a tojásban lévő valamely fehérjét allergénként ismeri fel és ennek következtében az immunrendszert védekezésre serkenti.
A betegeknél arra is fontos figyelnünk, hogy olykor-olykor a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. A hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll.Bizonyos tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése szintén asztmás tünetet, köhögést , fulladást eredményezhet.Az üzletekben készen vásárolt , előre gyártott termékek között az is allergiát okozhat, amelyik nyomokban tartalmaz tojást.
Tünetei megegyeznek az egyéb ételallergiák tüneteivel, így példáulgyakrabban fordulnak elő közvetlenül allergiás reakciók, mint a száj körüli duzzanat, pirosság, bizsergés, az ajak duzzanata, bőrkiütés, viszketés a szájüregben, de komolyabb eseteknél előfordulhat légzés nehézsége, hányás, hasmenés.A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is megeshet.
A tojásallergia egyetlen kezelési módja, a tojásmentes étrend betartása.Számtalan helyettesítő anyag áll már a rendelkezésünkre. Kapható úgynevezett tojáspótló por is, ami nem tojásból készül.Bátran ehetők az alábbi ételek: tojásmentes sütemények, pékáruk, tej és tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, gabonák, olajos magvak, növényi eredetű olajok. A húsok is fogyaszthatók a csirke kivételével.A gyermekek nagy része 3-4 éves korára kinőheti a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbire tolódik és az esetek kisebb százalékában a tojásallergia egész életére megmaradhat.
Kapcsolódó fórumok:
- grízszerű bőrkiütés
- fejbőr bizsergés
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!