
Útmutató a különböző Dosha típusok étrendjének összeállításához
Talán elgondolkozott már azon, hogyan tudná megteremteni az ízek egyensúlyát az étrendjében, legyen szó akár a családjának, akár a saját maga számára készített ételekről. A legjobb megoldás, ha mind a hat ízt sikerül beiktatni az étrendjébe, illetve ha ki tudja választani azt, ami a legjobban megfelel a test-lélek alkatának. Például ha Ön Kapha alkat, egyen több zöldséget, kevesebb kenyeret, rizst, tésztát és állati eredetű ételeket. A Vata típusra ennek az ellenkezője igaz: fogyasszon több cukrot (gyümölcsök, zöldségek) és keményítőt (gabonafélék, tészta, rizs, húsok), de kevesebb keserű vagy fanyar ízű nyers salátát és zöldséget.Nagyon fontos, hogy megértse, ez a rövid bevezető a hatféle ízről csak egy kis kalauz a test-lélek típusának megfelelő táplálkozás javításához. Ha az elfogyasztott táplálék ellátja a szervezetét a kellő energiával és a megújuláshoz szükséges tápanyagokkal, akkor biztos lehet benne, hogy megfelelően táplálkozik.Íme néhány általános táplálkozási útmutató a különböző ajurvéda típusok számára:
VATAÍz: Olajos, meleg, nehéz, édes savanyú és édes ízű ételek. Mely ízekből fogyasszon kevesebbet? Csípős, keserű vagy fanyar ízű ételek.Mely ízeket kerülje? Hideg ételeket és italokat; könnyű és nyers ételeket.
PITTAÍz: Hideg vagy enyhén meleg, édes, keserű vagy fanyar ízű ételek.Mely ízekből fogyasszon kevesebbet? Savanyú, sós, csípős ízek; forró ételek és italok.
KAPHAÍz: Könnyű, száraz, meleg, csípős, keserű vagy fanyar ízek. Mely ízekből fogyasszon kevesebbet? Édes, savanyú és sós ízek; hideg ételek és italok, kiadós desszertek.
Kapcsolódó fórumok:
- himlo tipusok
- fekvotamasz tipusok
- borgomba tipusok
- étvágyfokozó halaknak
- női nemiszerv típusok
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!