Vaníliás szilvatorta, vaníliatrüffel

Hozzávalók:

  • 1 adag édes omlós tészta vagy 375 g kész tészta
  • töltelék
  • 45 g vaj
  • 220 g finom kristálycukor
  • 310 g darált mandula
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 g liszt
  • 2 tojás
  • 4-5 szilva, vastag szeletekre vágva

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és belesimítjuk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába. Az alját és az oldalát villával megszurkáljuk. A tészta tetejére sütőpapírt teszünk, és rizzsel vagy más nehezékkel kitöltjük. Hat perc sütés után a sütőpapírt és rizst kivesszük, a sütő hőfokát levesszük 180 °C-ra, és a tésztát újabb 6 percre visszatesszük, amíg aranybarna nem lesz. A töltelékhez a vajat robotgép segítségével kikeverjük a cukorral és a mandulával. Beleöntjük a vaníliakivonatot, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat. A krémet a tortalapra simítjuk, belenyomkodjuk a szilvaszeleteket, és 30-40 percre visszatesszük a sütőbe, míg a tészta aranybarnára sül, és a gyümölcs megpuhul. Felszeleteljük, és vaníliafagylalttal kínáljuk. Nyolc adag lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 500 g feldarabolt fehér csokoládé
  • 2 evőkanál víz
  • 180 g darabokra vágott vaj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • porcukor

Egy 18 cm-es négyszögletes tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A csokoládét, a vizet és a vajat lassú tűzön felmelegítjük. Miután a csokoládé felolvadt, még tíz percig tovább főzzük, és közben folyamatosan kevergetjük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliakivonatot és a magokat. Beleöntjük a tortaformába, és két órára a hűtőbe tesszük. Ha megszilárdult, kockákra vágjuk.Szórjunk porcukrot egy tányérba, és a kockák tetejét, illetve alját forgassuk bele, az oldalát hagyjuk csupaszon.Kávé mellé kínáljuk. Tizenhat adag lesz belőle.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!