Zöldséges halleves , Halleves,

A levesek kedvelői a levest az étkezés legfontosabb fogásának tartják.Ha a leves rosszul sikerül, elronthatja az egész étkezést.Az étrend összeállításánál nagyon fontos a leves helyes megválasztása: nehezebb, tartalmasabb ebédet mindig könnyebb, míg könnyebb ételekből összeállított étkezést inkább táplálóbb, laktatóbb levessel vezessünk be

Hozzávalók

  • 50 dkg hal
  • 20 dkg vegyes zöldség
  • 25 dkg burgonya
  • 1 kanál zsír
  • 1 dl tejföl
  • 2 zöldpaprika
  • pirospaprika
  • néhány szem bors
  • ½ citrom leve

Bármilyen halat-de lehetőleg pontyot -a szokásos módon megtisztítunk, darabokra vádjuk, besózzuk. Az ikrát vagy a tejet is hozzáadva.A vegyes zöldséget-és a burgonyát-megmossuk, megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és a szeletekre vágott zöldpaprikával együtt a zsíron egy kissé átpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb. 1,5 l vízzel, ízesíthetjük néhány szem borssal, és kb.1/2 órát főzzük. Amikor a zöldség megpuhul, beletesszük a haldarabokat, az ikrát vagy a haltejet, és néhány percig főzzük még.Közben néhányszor rázzuk meg a fazekat, nehogy a hal leégjen.Tálalás előtt a tejfölbe citromot csavarunk, és a levesbe öntjük.Aki szereti,2-3 kanál reszelt tormát is tehet bele.

Halleves

Hozzávalók50 dkg vegyes haldaraboka1 kis fej vöröshagyma15 dkg sárgarépa15 dkg gyökér5 dkg zeller1 babérlevél1 kávéskanál pirospaprika1 kanál ecet4 dkg zsír5 dkg liszt1 zsemlemorzsa1 dl tejfölsó, bors, törött bors, cukor

A megtisztított halat 1,5 l sós, gyengén ecetes, babérleveles, borsos, hagymás vízben megfőzzük, majd leszűrjük.A haldarabokat kiszálkázzuk, és a halhúst félretesszük.A zsírból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, elkeverjük benne a pirospaprikát, föleresztjük egy kevés hideg vízzel, és a levesbe öntjük. Beletesszük a kiszálkázott halhúst, a tejfölt, néhány percig forraljuk, ízlés szerint ecettel, egy kevés cukorral utána izésítjük, és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!